Duur 02:37
Gepubliceerd op 18 januari 2016

Blue Monday

De feestdagen zijn achter de rug, alle gezelligheid is de deur uit, de goede voornemens dreigen te mislukken en de lente laat nog wel even op zich wachten. Grote kans dat u zich vandaag somberder voelt dan op andere maandagen. Niet gek, want vandaag is het Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar.

De dag van geen betekenis

De Britse psycholoog Cliff Arnall bedacht in 2005 de term Blue Monday voor de dag in januari waarop mensen zich het meest treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Volgens Arnall heeft het vooral te maken met het mislukken van goede voornemens en het het feit dat de vakanties nog lang niet in zicht zijn. Vroeger werd blauwe maandag ook wel ‘een maandag van geen betekenis’ genoemd.

Samen sterk zonder stigma

Depressie is een ziekte die 1 op de 10 mannen en 1 op de 5 vrouwen treft. Op dit moment lijdt ruim een half miljoen Nederlanders aan depressiviteit. Het taboe op psychische klachten en depressie is nog altijd enorm groot. Mensen schamen zich hiervoor en voelen zich vaak onbegrepen of eenzaam. Ook bestaan er veel vooroordelen over psychische aandoeningen. Stigmatisering, oftewel de negatieve stempel die mensen hierdoor opgeplakt krijgen, kan ervoor zorgen dat de impact van zo’n aandoening verergert. De stichting Samen Sterk zonder Stigma zet zich in voor de de-stigmatisering met een grote groep ambassadeurs. Tijdens het Depressiegala, 25 januari 2016, proberen ze het taboe op een positieve manier te doorbreken. En die positiviteit probeert Hallo Nederland ook vast te houden. Zij steken de kijker vanavond in de uitzending een hart onder de riem tijdens deze sombere dag.

Opbeurende tips

Met de volgende tips komt u deze Blue Monday fluitend door:

  • Zoek het licht op en ga naar buiten. Daglicht helpt namelijk bij het verbeteren van uw humeur doordat uw lichaam stofjes aan maakt waardoor u zichzelf gelukkiger voelt. Ook zal de frisse buitenlucht u goed doen.
  • Lach! Als u rondloopt met een pruillip, zal niemand daar vrolijker van worden. Glimlach, naar een bekende of onbekende. Hoe meer vreugde u deelt, hoe meer u ontvangt.
  • Tel uw zegeningen en waardeer wat u heeft. Het is makkelijker om u te richten op de zaken die ontbreken in uw leven, maar als u de dingen die u wél heeft eens op een rijtje zet, zal u zien dat u gelijk een andere kijk op de dag krijgt.
  • Geniet van de kleine dingen! Pak dat extra chocolaatje, maak eindelijk eens die goede fles wijn open of koop bloemen voor uzelf. Niets is te gek, vandaag mag het even.
  • Bent u van plan om op reis te gaan? De voorpret kan niet vroeg genoeg beginnen! Bekijk op uw gemak alle opties, laat u meeslepen door de prachtige bestemmingen en vergeet natuurlijk niet te boeken. Dan heeft u iets om naar uit te kijken.

Depressiegala

Dit jaar is er enige onduidelijkheid over de precieze datum van Blue Monday. Een deel roept dat het maandag 18 januari 2016 is en de andere helft ‘viert’ het pas volgende week maandag 25 januari. Op die dag wordt ook het Depressiegala gehouden. De initiatiefnemers, onder andere psychiaters Bram Bakker en Esther van Fenema, hopen met dit gala positieve aandacht te krijgen voor depressie. Ook willen ze geld inzamelen om jongeren beter voor te lichten over dit onderwerp.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer