MH17

Berechting verdachten MH17 in Nederland

De verdachten van het neerhalen van de vlucht MH17 worden door een rechtbank in Nederland en onder Nederlands recht berecht. Dat heeft het kabinet woensdag 5 juli 2017 bekend gemaakt. Dit is een gezamenlijk besluit van de landen die samenwerken in het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp. 

Joint Investigation Team

Nederland werkt in het strafrechtelijk onderzoek samen in het Joint Investigation Team (JIT) met Maleisië, Oekraïne, Australië en België. Nadat Rusland een veto had uitgesproken over een VN-tribunaal waren er nog 2 mogelijkheden op tafel. Of er moest een nieuw internationaal tribunaal opgericht worden, of nationale vervolging in een van de landen van het JIT.

Duidelijkheid over strafvervolging

Het strafrechtelijk onderzoek is in een fase waarin het voor het Openbaar Ministerie belangrijk is om meer duidelijkheid te krijgen over de berechting. Hun voorkeur ging uit naar berechting in Nederland. Om het proces in Nederland plaats te laten vinden zijn er met Oekraïne afspraken gemaakt en vastgelegd in een verdrag. Hierin is onder meer de overdracht van de strafvervolging aan ons land vastgelegd, de diverse mogelijkheden om verdachten te horen en de overdracht van het uitvoeren van mogelijke gevangenisstraffen.

Eerste resultaten onderzoek

Het JIT presenteerde in 2016 de eerste resultaten van het onderzoek. Hieruit blijkt dat de Buk-raket waarmee de MH17 boven Oost-Oekraïne is neergehaald uit Rusland komt. De raket is afgevuurd in een gebied dat in handen is van pro-Russische rebellen.

Onderzoek is nog in volle gang

Op korte termijn staan er nog geen verdachten voor de rechter. Het strafrechtelijk onderzoek is nog in volle gang. Een aantal betrokkenen zijn in beeld, maar er is nog niemand in staat van beschuldiging gesteld. Daar komt bij dat er nog problemen worden verwacht bij de uitlevering van verdachten door Rusland en Oekraïne.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Geloof je het zelf! ….