5 jaar koning Willem-Alexander

Omroep: MAX

Duur: 0:03:11

Uitzending: do 26 apr 2018 00:00

5 jaar koning Willem-Alexander in beeld

Op 30 april 2018 is het precies 5 jaar geleden dat Willem-Alexander koning van Nederland wordt. Wij vieren dit heugelijke feit met een foto-overzicht van zijn koningschap tot nu toe.

Inhuldiging

Op 30 april 2013 is het zover: na 33 jaar regeren legt koningin Beatrix haar koninklijke taken neer. Haar oudste zoon, Willem-Alexander, volgt haar op. Dat betekent dat Nederland na meer dan 100 jaar weer een koning krijgt! De inhuldigingsceremonie wordt traditiegetrouw gehouden in de Nieuwe Kerk op de Dam in Amsterdam, de kerk waar alle officiële gelegenheden rondom de koninklijke familie plaatsvinden.

Inhuldiging

Toekomstig koning en koningin op weg naar de Nieuwe Kerk.

eed afleggen

Willem-Alexander legt de koninklijke eed af.

Na de officiële inhuldiging en het tekenen van de Akte van Abdicatie door koningin Beatrix, volgen nog enkele plechtigheden. Eén daarvan is de welbekende balkonscène, die een luid gejuich ontketent op de Dam.

Even wennen?

Na de inhuldiging begint het echte werk voor Willem-Alexander. Er wacht hem een zware taak, maar hij lijkt precies te weten hoe hij het koningschap wil inrichten. In een tv-interview voorafgaande aan zijn inhuldiging wordt duidelijk dat hij een moderne vorst wil zijn met een informele aanpak. Dit lijkt te lukken, want velen zijn lovend over de zelfverzekerde Willem-Alexander die zich graag tussen de mensen begeeft en open staat voor een praatje. Hij lijkt niet eens echt te hoeven wennen aan zijn nieuwe rol. Dit komt bijvoorbeeld goed naar voren tijdens vrijwilligersactie NLDoet aan het begin van 2014, waar hij met iedereen op een ontspannen manier omgaat.

NLDoet

Eerste Koningsdag

Nu Willem-Alexander op de troon zit, verandert Koninginnedag van naam én datum. Voortaan vieren wij Koningsdag en wordt het in plaats van op 30 april, op 27 april gevierd; de echte verjaardag van de koning. De eerste editie van Koningsdag vindt plaats in Amstelveen en De Rijp. De koning geniet zichtbaar en spreekt na afloop van een ‘onvergetelijke dag’.
Koningsdag

Prins Friso

Hoewel het koningschap hem goed afgaat, is zijn eerste regeringsjaar niet het makkelijkste. Prins Friso, de broer van de koning, overlijdt in augustus 2013 aan de gevolgen van een ernstig ski-ongeluk. De koning spreekt op de herdenkingsbijeenkomst ter ere van zijn broer.
Friso

MH17

In 2014, het 2e jaar dat Willem-Alexander koning is, stort vlucht MH17 van Malaysia Airlines neer. Aan boord zijn veel Nederlanders en zodoende is de eerste nationale tragedie in zijn regeringsperiode een feit. De koning is op het moment van de ramp op vakantie, maar hij en koningin Máxima breken hun vakantie af. Niet omdat dit moet, maar omdat ze dit zelf willen. De koning en koningin zijn betrokken bij de nabestaanden en zij zijn ook aanwezig als overleden slachtoffers terugkeren uit Oekraïne. Tot op de dag van vandaag wordt het menselijke optreden van het koningspaar rondom MH17 nog vaak geprezen in de media.

MH17

De koning en koningin bij de aankomst van de slachtoffers van vliegramp MH17.

Toespraak voor de VN

Gelukkig gebeuren er ook genoeg leuke dingen in de 5 jaar dat hij nu koning van Nederland is. Zo mag hij in 2015 de Verenigde Naties toespreken tijdens de Algemene Vergadering. Een absolute buitenkans voor de koning, want meestal valt deze vergadering op de dag van Prinsjesdag en het voorlezen van de troonrede gaat natuurlijk altijd voor.

VN
Sportfanaat

Andere hoogtepunten zijn natuurlijk de 3 Olympische Spelen die er tijdens zijn regeerperiode hebben plaatsgevonden. De koning is een enorme sportliefhebber en steekt zijn enthousiasme voor sport absoluut niet onder stoelen of banken als hij op de tribune zit. Dat resulteert in bijzonder leuke plaatjes.

De koning en koningin moedigen schaatsster Ireen Wüst aan tijdens haar gouden 3000 meter op de Winterspelen van Sochi in 2014.

Dorian van Rijsselberghe

Direct nadat windsurfer Dorian van Rijsselberghe het goud wint tijdens de Olympische Spelen van 2016, nodigt de koning hem uit op zijn boot. De windsurfer krijgt een warm ontvangst.

Carlijn Achtereekte

Tijdens de Winterspelen van 2018 in PyeongChang wint schaatsster Carlijn Achtereekte totaal onverwacht het goud op de 3000 meter. De koning is zichtbaar blij en zoekt haar vlak na haar overwinning op om haar te feliciteren.

Willem-Alexander 50 jaar

In 2017 wordt de verjaardag van de koning zoals elk jaar groots gevierd, maar dit jaar is extra bijzonder. De koning wordt 50 en viert dit in Tilburg. Het wordt een zeer feestelijke dag, compleet met een grote verjaardagstaart. Deze taart is gemaakt door niemand minder dan Heel Holland Bakt-jurylid Robèrt van Beckhoven.

Tilburg

Verjaardagsdiner

Naast een bijzondere editie van Koningsdag, wordt er nog een feest georganiseerd ter ere van de 50ste verjaardag van de koning. 150 mensen die net als de koning op 27 april 2017 een kroonjaar bereiken mogen samen met hem en de koningin dineren in het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Een prachtig diner volgt en er wordt luidkeels ‘lang zullen wij leven’ gezongen door de koning en zijn gasten.
Diner
Willem-Alexander 50

2018

2018 is tot nu toe een goed jaar voor de koning. Naast de sportieve succes op de Olympische Winterspelen hebben wij hem ook al pannenkoeken zien bakken tijdens vrijwilligersactie NLDoet, de Koningsspelen zien openen en Koningsdag in Groningen zien vieren.

Koningsspelen

De koning tijdens de opening van de Koningsspelen.

NLDoet 2018

Pannenkoeken bakken tijdens NLDoet.

Populairder dan ooit

Hij lijkt in alle situaties even ontspannen en dat heeft er mede in geresulteerd dat hij populairder is dan ooit. Uit recent onderzoek van het opiniepanel van EenVandaag blijkt dat de meerderheid van de 25.000 leden vindt dat de koning zich goed presenteert en zo lekker gewoon is gebleven. Ook heeft de meerderheid het idee dat hij een koning van alle Nederlanders is.

Hallo Nederland besteedt op 26 april 2018 aandacht aan 5 jaar koning Willem-Alexander.

Wat vindt u van de koning?

(Bron: Trouw, NRC, Reformatorisch Dagblad, Algemeen Dagblad, NOS, archief, ANP, website Koninklijk Huis, EenVandaag)

Geef een reactie