Tarte Tatin van Gawan Nap

Villa VdB kerstmenu dessert: tarte tatin van Gawan Nap

Gawan Nap maakt het dessert van het Villa VdB kerstmenu van 2025. Na kok te zijn geweest in sterrenzaken en een studie bedrijfskunde, besluit Gawan dat hij brood wil maken voor iedereen en start in Utrecht zijn eigen bakkerij. Eerlijk brood, met eerlijke ingrediënten en voor iedereen toegankelijk. Voor het dessert maakt hij een tarte tatin. 

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 4 Pink Lady appels
  • 135 gram suiker
  • 50 gram boter
  • 1 vel bladerdeeg (koelvers of diepvries, rond of uitgerold tot een plak van 24 cm)
  • eventueel: beetje bloem (voor het werken met het deeg)

Bereidingswijze van de tarte tatin:

  1. Karamel maken
    1. Doe de suiker in een pan met dikke bodem en laat op middelhoog vuur smelten tot een donkere karamel.
    2. Voeg de boter toe en roer voorzichtig tot een gladde karamel.
    3. Giet de karamel in een tarte tatin- of ovenvaste vorm van 22 cm en verdeel gelijkmatig over de bodem.
    4. Laat de karamel afkoelen.
  2. Appels voorbereiden
    1. Schil de Pink Lady appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in partjes.
    2. Leg de appelpartjes dakpansgewijs en netjes op de afgekoelde karamel (met de bolle kant naar beneden).
  3. Bladerdeeg erop
    1. Leg het bladerdeeg over de appels.
    2. Stop de randen voorzichtig langs de appels naar binnen.
    3. Je kan de taart op deze manier een paar dagen in de koelkast bewaren.
  4. Oven voorverwarmen
    1. Verwarm de oven voor op 175 °C (boven- en onderwarmte).
  5. Bakken
    1. Bak de tarte tatin 45 minuten op 175 °C, tot het bladerdeeg goudbruin en gaar is.
  6. Storten
    1. Laat de taart 5–10 minuten rusten.
    2. Leg een groot bord op de vorm en keer in één vloeiende beweging om.

Serveer eventueel met een bolletje ijs en/of slagroom.

Bekijk de rest van het Villa VdB kerstmenu hier

Villa VdB kerstmenu

(Bron: Gawan Nap. Foto ter illustratie: Shutterstock)

Geef een reactie