Tulpentaart van Anna Yilmaz

Ze is koud bekomen van de zinderende finale van Heel Holland Bakt. Met haar bakprestaties weet Anna, Nicole en Maroeska achter zich te houden en wint. Een jaar lang mag zij zich nu Beste Thuisbakker van Nederland noemen. In Tijd voor MAX maakt Anna een kleine versie van haar spektakelstuk de tulpentaart.

Ingrediënten voor het biscuit:

  • 6 eieren
  • 180 gram suiker
  • 120 ram bloem
  • 30 gram maizena

Bereidingswijze:

Zet de oven aan op 180 graden hete lucht.

Mix de eieren en suiker luchtig (met een machine 5 min, handmixer 10 min). Zeef de bloem en maizena en voeg dit toe aan het mengsel. Spatel het voorzichtig door.

Vet het bakblik (20 centimeter doorsnee) in met zachte roomboter of een spray. Plaats op de bodem een stukje bakpapier en giet het beslag in het bakblik. Het biscuit is in ongeveer 25 min klaar. U kunt dit controleren met een satéprikker, als er geen beslag meer aan zit is het goed. Laat het biscuit afkoelen op een rooster en snijd daarna in 3 gelijke plakken.

Ingrediënten voor de witte chocolademousse:

  • 50 gram witte chocola callets
  • 125 milliliter slagroom
  • 1 blaadje gelatine
  • 30 gram suiker
  • 45 gram eiwit
  • 125 gram frambozen (worden bij de opbouw in zijn geheel gebruikt!)

Bereidingswijze:

Week de gelatine in een bakje met koud water.

Verwarm 50 milliliter slagroom op het vuur. Giet de warme slagroom op de witte chocola en spatel alles goed door, voeg daarna het blaadje gelatine toe. Roer ook dit goed door.

Klop de andere 75 milliliter slagroom op tot yoghurt dikte.

Klop het eiwit samen met de suiker op in een mengkom die is ontvet met citroensap, vergeet daarbij ook niet de garde.

Spatel de slagroom door de witte chocola en voeg daarna het eiwitmengsel toe. Meng alles goed en zet de mousse in de koelkast.

Ingrediënten voor de lemoncurd:

  • 30 milliliter citroensap + rasp
  • 30 gram ongezouten roomboter
  • 50 gram suiker
  • 1/2 losgeklopt ei

Bereidingswijze:

Zet een steelpan op het vuur met een bodempje water en gebruik een kom die op de pan past want u maakt de lemoncurd au bain-marie.

Rasp de citroen en pers deze uit. Zeef het sap om pitjes en velletjes te verwijderen.

Doe de citroenrasp, suiker en roomboter in een kom en zet op de pan. Zorg ervoor dat het vuur niet te hoog staat. Het water mag een beetje koken. Roer alles door tot een gladde massa. Voeg daarna het citroensap toe en al roerend ook het losgeklopte ei. Blijf rustig roeren in de kom totdat de lemoncurd wat dikker word, dit kan even duren (ongeveer 20 min).

Als de lemoncurd bijna dezelfde dikte heeft als yoghurt is het goed. Giet het mengsel op een bord en dek af met vershoudfolie om velletjes te voorkomen. Zet het daarna in de koelkast.

Ingrediënten mascarpone-crème:

  • 500 gram mascarpone
  • 350 milliliter slagroom
  • 70 gram poedersuiker
  • kleurstof rood en roze

Bereidingswijze:

Klop de slagroom samen met de poedersuiker op tot yoghurtdikte. Voeg vervolgens de mascarpone toe en meng dit alles door elkaar tot het mengsel glad is. Doe de crème in een spuitzak leg in de koelkast.

Ingrediënten voor de chocolade tulpen:

  • 200 gram witte chocolade callets
  • kleurstof rood, paars, roze speciaal voor chocola

Bereidingswijze:

Smelt 2/3 van de chocola au bain-marie. Haal zodra de chocolade gesmolten is de kom van de pan af en voeg de rest van de chocola toe. Spatel dit alles goed door en laat even staan.

Leg 20 plasticlepels klaar. Verf met een penseel 3 lijnen op een plasticlepel en herhaal dit bij alle lepels in verschillende kleuren. Giet met een lepel wat chocola in een plasticlepel en leg de lepel op een bord dat in de vriezer past. Zet als alle lepels gevuld zijn met chocola het bord een uur in de vriezer zodat de chocola snel hard wordt.

Beweeg de steel van de lepel voorzichtig heen en weer om de tulpenblaadjes van de lepels af te krijgen. Leg de blaadjes met de bolle kant omhoog.

Ingrediënten van de botercrème:

  • 100 gram zachte roomboter
  • 75 gram poedersuiker
  • groene kleurstof

Bereidingswijze:

Klop de zachte roomboter op totdat het een luchtige massa is. Voeg vervolgens beetje bij beetje de poedersuiker toe en meng alles goed door elkaar. Laat de botercrème buiten de koelkast staan.

Opbouw taart:

Leg 2 plakken biscuit klaar en spuit aan de buitenste kant een cirkel met mascarpone-crème. Smeer daar tussenin de lemoncurd en vul op met witte chocolademousse. Verdeel de verse frambozen in de chocolademousse.

Leg de 3 plakken op elkaar en druk het lichtjes aan.

Houd 100 gram mascarpone-crème achter en verdeel dit over 2 bakjes. Smeer de taart helemaal af met mascarpone-crème en zet de taart even in de koelkast. Meng de mascarpone-crème in de schaaltjes met de kleur rood en het andere schaaltje met de kleur roze.

Haal de taart weer uit de koelkast en gebruik een kleine spatel om rondom de onderkant van de taart toefjes te smeren. Houd de spatel schuin in de hand en trek lange halen zodat de roze en rode crème mooi naar boven komt als veeg, doe dit helemaal rond.

Leg de tulpenblaadjes klaar. Breng met een theelepel wat botercrème aan op de bovenkant van de taart en leg daar een tulpenblaadje op, voeg aan de 2 zijkanten ook wat botercrème toe en plak daar ook een blaadje. Herhaal dit een paar keer totdat u een paar tulpenkoppen hebt op de taart.

Om takjes te maken mengt u wat botercrème met groene kleurstof en trekt u met een spuitzak mooie lijnen op de taart. U kunt er eventueel ook nog groene blaadjes bij maken.

(Bron: Anna Yilmaz)

Geef een reactie