Surinaamse pom van SuriMAM.

Surinaamse pom van SuriMAM

Pom is een typisch surinaams gerecht en ontbreekt nooit op een verjaardagsfeest. Het wordt voornamelijk gemaakt van pomtajer, een wortelknol. Dit is de versie van SuriMAM: Moreen, Aretha en Martha. MAM staat dus voor hun voornamen, maar ook voor hun moeder. Zij heeft de liefde voor koken doorgegeven aan de zussen.

Ingrediënten:

  • 1 kilo pomtajer, geraspt (in de diepvries bij de toko verkrijgbaar)
  • 2 eetlepel zoet-zoute ketjap
  • 0,5 bosje selderij, fijngesneden
  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 2 theelepels suiker
  • 2 tomaten, fijngesneden
  • 600 gram kippendijen
  • 150 gram zoutvlees (reeds gedeeltelijk ontzout)
  • 250 milliliter melk
  • 4 eetlepels olie
  • 20 gram boter
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel peper
  • 2 eetlepels piccalilly
  • 1 uitgeperste sinaasappel

Bereiding Surinaamse pom

Ontdooi de pomtajer een nacht van tevoren in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Knip het pak pomtajer open en doe met het vocht in een grote bak. Zet in de koelkast.

Snijd de kip in stukken. Was af onder koud stromend water en laat uitlekken. Dep droog met keukenpapier. Kruid de kip met een eetlepel olie, een snufje zout, peper, knoflook en ketjap. Snijd het ontzoute zoutvlees in blokjes.

Verhit olie met boter in een pan en laat dit smelten. Bak de kip en het vlees mooi bruin in 5 tot 10 minuten. Bak het niet te lang, want het gaat nog in de oven. Haal daarna uit de pan. Fruit in dezelfde pan de uien en de tomaat in olie en voeg wat water toe. Doe het vlees en de kip erbij en laat even sudderen. Voeg de selderij toe en laat het geheel 20 minuten garen.

Doe ondertussen de pomtajer in een grote kom en voeg suiker, piccalilly, peper, sinaasappelsap en melk toe. Kneed alles goed door. Voeg een beetje jus van het vleesmengsel toe.

Vet een bakblik of ovenschaal in. Vul tweederde van de schaal met het pom-mengsel. Verdeel daaroverheen het vleesmengsel. Houd een half kopje jus over. Doe de rest van de pomtajer en het laatste beetje jus eroverheen. Leg er een paar klontjes boter op en bak 75 minuten in de oven.

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina

(Bron: SuriMAM. Foto: Uitgeverij Luitingh Sijthoff)

Geef een reactie