Duur 15:10
Gepubliceerd op 9 november 2018

Nougat de Montélimar

Er gaat niets boven noga uit Frankrijk. De bakermat van de noga zoals wij die kennen ligt in Montélimar, maar de oorsprong gaat veel verder terug in de geschiedenis boeken. Op zich is het niet heel eenvoudig om te maken, maar Hans heeft een manier gevonden om nougat te maken die voor iedereen te doen is.

Ingrediënten (voor 10 plakken):

  • 525 gram amandelen met vlies
  • 680 gram rietsuiker
  • 180 gram glucosestroop
  • 485 gram honing
  • 100 gram eiwit
  • 525 gram gedroogde cranberry’s
  • 100 gram pure chocolade (callets of grof gehakt)
  • zonnebloemolie om in te vetten

Bereidingswijze:

Van de amandelen:

Verwarm ondertussen de oven voor op 160 °C. Verdeel alle amandelen over een bakplaat en rooster ze ongeveer 15 minuten in de oven. Laat de amandelen afkoelen.

 Van de suikerstroop: 

Kook 120 ml water met de fijne kristalsuiker en de glucosestroop in een pan op middelhoog vuur tot 140°C (let op, deze temperatuur is cruciaal voor het eindresultaat!). Houd de wand van de pan schoon met een natte kwast. Schenk de honing in een andere pan. Begin met het koken van de honing, zodra de suikerstroop 130°C. Kook de honing tot 130 °C.

Van de eiwitten:

Splits de eieren en weeg de eiwitten af. Doe het eiwit in de vetvrije kom van de staande tafelmixer met garde en begin met kloppen wanneer de temperatuur van de honing  125 °C is. Schenk zodra het eiwit stijf is de honing er in een dun straaltje bij. Giet de suikersiroop er in een dun straaltje bij. Zet de staande tafelmixer even stil en vervang de garde voor een menghaak. Blijf de nougat ongeveer 10 minuten doorkloppen tot deze een matte glans heeft.

Nougat maken en vormen:

Voeg de helft van de geroosterde amandelen en de cranberry’s toe aan de nougat en meng het geheel kort door met de staande tafelmixer. Vet het aanrechtblad en de handen in met een beetje zonnebloemolie. Leg de nougat op je aanrechtblad. Verdeel de rest van de amandelen en cranberry’s er overheen en kneed het geheel kort door. Leg een vel bakpapier op de werkbank en vorm hierop met je handen de nougat tot een vierkant. Leg een tweede vel bakpapier op de nougat en druk de massa nu goed aan. Vouw het bakpapier eromheen en pak in in plasticfolie. Laat de nougat minimaal een nacht opstijven in de koelkast.

De afwerking:

Maak je nougat extra lekker door hem eerst in te smeren met geënte pure chocolade. Smelt daarvoor twee derde van de chocolade au bain-marie, dus in een kom boven een pan kokend water. Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. Haal daarna de kom van de pan. Hak de rest van de chocolade en voeg toe. Roer tot de chocolade is afgekoeld. Smeer de geënte chocolade met een (palet)mes uit over de nougat. Snijd de nougat in plakken van gewenste dikte.

Geniet ervan!

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer