Duur 15:08
Gepubliceerd op 21 september 2018

Dumkes & truffels

Dumkes zijn vooral bekend van de Frieske Dúmkes, een typisch Fries streekgerecht. Het zijn zoete koekjes, met anijs gekruide en zijn duimgroot. Een variant op de Fryske dúmkes zijn de Amelander dúmkes, waarin de hazelnoten vervangen zijn door amandelen. Hans baseert zijn recept op de Amelander dúmkes en verwerk amandelen in de koekjes.

Ingrediënten (voor ongeveer 50 stuks):

Voor de dúmkes:

  • 50 gram hazelnoten, zonder vlies
  • 115 gram boter, op kamertemperatuur
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 1 theelepel anijspoeder
  • 15 gram anijszaad
  • 1 mespuntje kaneel
  • 1 theelepel rum
  • 2 gram zout
  • 15 gram volle melk (1 eetlepel)
  • 175 gram Zeeuwse bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 ei

Voor ongeveer 20 truffels:

  • 200 gram pure chocolade 58% of 72%
  • 150 ml slagroom
  • 40 gram boter
  • 1 sinaasappel
  • 50 gram cacao
  • 50 gram poedersuiker

Bereidingswijze:

Van de dúmkes:

Hak de hazelnoten fijn. Meng de boter, witte basterdsuiker, het anijspoeder, het anijszaad, de kaneel, de rum en het zout tot een zachte massa. Voeg de gehakte hazelnoten en de melk toe en meng deze door de botermassa. Zeef de Zeeuwse bloem en het bakpoeder erboven en kneed alles kort door tot een samenhangend deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 160 °C. Verdeel het deeg in tweeën en rol elk stuk uit tot een rol van ongeveer 2,5 cm doorsnede. Kluts het ei. Druk de rollen met je duim iets plat, bestrijk ze met het ei en snijd koekjes van ongeveer 1 cm breed. Leg de dúmkes met minimaal 2 cm tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in 20- 25 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar.

Van de truffels: 

Verwarm op laag vuur de slagroom in een pan. Rasp de sinaasappel boven de pan. Hak de chocolade, doe in een kom en schenk hier de helft van de warme slagroom over. Roer goed door en voeg vervolgens de rest van de slagroom toe. Voeg de boter toe en roer alles goed door tot er een egale massa ontstaat. Roer goed door en laat circa 2 uur opstijven in de koelkast. Maak met een lepel bolletjes van de ganache en vorm ze eventueel met de handen tot mooie ronde bollen. Doe de cacao en poedersuiker in twee borden en rol de truffels door de cacao of poedersuiker.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Reacties (3)

    Cesaria says:

    Dag,

    De truffels ga ik zeker maken.
    Ze zien er heelijk uit!
    Ik bak graag en ben dus een fan.
    Bedankt.
    Groet,
    C.

    TanitA says:

    Hallo Hans ?

    Aller eerst een compliment, want je doet dit geweldig, duidelijk en heldere uitleg, en daardoor inderdaad makkelijk te maken.

    Wij bakken met je mee, maar heb dus een vraag ? waar jij alcohol voor gebruik, zoals rum. Wat is daar een alternatief voor ? Ben totaal geen alcohol type helaas, en voor kinderen is het dan ook leuk te maken. We horen graag je antwoord!

    Ga zo door Hans, hartelijke groet
    Uit Katwijk

      MAX Vandaag says:

      Beste TanitA, bedankt voor uw bericht en de complimenten, we zullen ze doorgeven aan Hans! In sommige recepten is alcohol noodzakelijk voor het eindresultaat, maar bij de meeste recepten kan de alcohol desgewenst weggelaten worden. Zo ook in dit recept. Wilt u toch graag een rum-smaak, dan zijn er in de supermarkt ook rum-aroma’s te koop, waar minimaal alcohol in zit.

Bekijk ook

Meer