Duur 03:34
Gepubliceerd op 19 juni 2020

Bolussen van Robèrt van Beckhoven

Zondag 21 juni 2020 is het niet alleen de start van de zomer, maar is het ook Vaderdag. Volgens Robèrt van Beckhoven kun u een vader pas echt verrassen met een zelfgemaakte bolus. 

Tip: u kunt uw eigen bolussuiker maken. U kunt hiervoor kiezen uit kristalsuiker, witte, lichtbruine en donkerbruine basterdsuiker en desgewenst kaneel. In de bakkerij gebruiken we bijvoorbeeld 250 gram witte en 250 gram bruine basterdsuiker en 10 gram kaneel. Kies een mix en verhouding die u zelf lekker vindt.

Ingrediënten (voor ongeveer 15 stuks):

  • 500 gram tarwebloem
  • 50 gram ei
  • 10 gram zout
  • 25 gram boter
  • 25 gram margarine
  • 15 gram basterdsuiker
  • 30 gram gist
  • 280 gram melk
  • 500 gram bolussuiker

Extra nodig:

  • een vochtige theedoek

Bereidingswijze:

Kneed alle ingrediënten behalve de bolussuiker tot een soepel deeg; ca. 3 minuten op lage snelheid in de keukenmachine, vervolgens nog 5-6 minuten op hogere snelheid. Als u het deeg zo dun kunt uitrekken dat u er bijna doorheen kunt kijken (zonder dat het scheurt), is het goed.

Verdeel het deeg in stukjes van 60 g. Bol op en laat 10 minuten rusten.

Leg een vochtige theedoek op de werkbank en strooi hierop de bolussuiker.

Maak rollen van de deegbolletjes. Begin met 1 hand en gebruik vervolgens 2 handen, die u op de uiteinden van de rol legt. Door de handen steeds iets verder uit elkaar te bewegen wordt de rol langer. Rol het deeg terwijl u dit doet steeds door de suiker. Maak de rolletjes in etappes: eerst allemaal rolletjes van 10-15 cm, daarna steeds 5 cm erbij tot de rolletjes 25 cm lang zijn.

Leg alle deegrolletjes dicht bij elkaar en strooi er de rest van de suiker overheen, zodat ze als het ware verdwijnen in een berg van suiker. Na een minuut of 10 gaat het deeg een beetje ‘zweten’. Hussel de deegrollen nogmaals door de suiker.

Breng de rollen in het gewenste model, bijvoorbeeld een krakeling, een knoop of een spiraal. Stop de uiteinden van de deegrollen altijd onder het deeg, anders vervormt het model tijdens het rijzen. Leg de bolussen op de bakplaat en laat ca. 50 minuten narijzen.

Verwarm de oven voor op 230 ⁰

Bak de bolussen in 7-8 minuten gaar. Ze zijn goed als ze niet indeuken als u er op duwt.

Keer de bakplaat met de hete bolussen direct na het bakken om op bakpapier (bijvoorbeeld op een andere bakplaat of het werkblad) en laat afkoelen.

(Bron: Robèrt van Beckhoven)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer