Berlinerbollen

Berlinerbollen

De Berlinerbollen zijn een uitvinding van een Berlijnse banketbakker. De bol wordt gemaakt van een gistdeeg dat wordt gefrituurd. Robèrt van Beckhoven vult de bol met confiture. Kies zelf welke smaak u het lekkerst vindt.

Ingrediënten (voor ongeveer 25 bollen):

  • 500 gram bloem
  • 50 gram verse gist
  • 50 gram basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 200 gram melk
  • 7,5 gram zout
  • 125 gram boter
  • 25 gram citroenrasp

Voor de vulling:

  • suiker
  • confiture naar keuze

Bereidingswijze:

Meng 250 gram bloem met de gist, 25 gram suiker, de eieren en de melk. De af met plastic en laat 25 minuten rijzen. Kneed vervolgens de rest van de ingrediënten erdoorheen.

Verdeel het deeg in 25 stukjes en bol op. Laat 15 minuten rusten onder een deegkleedje. Bol daarna nog een keer op en laat opnieuw 15 minuten rusten onder een deegkleedje, of tot ze vrij vol gerezen zijn.

Verhit de zonnebloemolie tot 170 ⁰C. Laat de deegbollen voorzichtig in de olie zakken en bak in ongeveer 6 minuten aan beide kanten bruin. Laat kort uitlekken op keukenpapier, rol door de suiker en laat verder afkoelen. Prik met een spuitmondje of mesje een gaatje in de berlinerbollen en spuit er een dot jam in.

Geniet ervan!

Geef een reactie