wifi

Zwak wifi-signaal in huis? Dit kan door andere elektronica komen

Heeft u af en toe erg slechte wifi thuis, terwijl het apparaat dat het internet in huis verzorgt, echt niet zo ver weg staat? Dit kan komen door andere elektronica in huis. En ja, ook door de kerstverlichting.

Storing door elektronica

Dat u middels wifi kunt internetten op laptop, telefoon of tablet, heeft te maken met radiogolven. De radiogolven worden uitgezonden en vervolgens ontvangen door uw apparaat, waardoor er een internetverbinding tot stand komt. De router, het apparaat dat simpel gezegd de wifi verspreidt door de woning, is lang niet het enige elektronische apparaat dat radiogolven gebruikt om te communiceren. Uw mobiele telefoon, de draadloze huistelefoon, de magnetron en babyfoons: allemaal zenden ze radiogolven uit. Dit geldt ook voor bepaalde soorten kerstverlichting. Het gaat dan vooral om lampjes met extra functies, zoals het automatisch verschieten van kleur.

Wanneer is dit een probleem?

In principe hoeven deze apparaten elkaar niet in de weg te zitten, zeker niet als de apparaten ver bij elkaar uit de buurt staan. Wanneer de schoen wel kan gaan wringen? Als veel apparaten die afgesteld zijn op dezelfde frequentie dichtbij elkaar staan. De kans is dus groter dat uw wifi-signaal gaat storen als uw router dichtbij de magnetron én de draadloze huistelefoon staat dan als deze apparaten zich meters van elkaar bevinden. Vergelijk het met als u uw mobiele telefoon dichtbij een wekkerradio houdt; dan hoort u af en toe ook een gek, storend geluid. Als u de telefoon in een andere kamer legt, hoort u dit niet meer.

wifi-signaal
Lees ook: Digitip: slecht wifi-signaal verbeteren

Meer stoorzenders

Elektronische apparaten zijn overigens niet de enige stoorzenders in huis. Ook betonnen muren kunnen taai zijn, omdat het massieve materiaal de radiogolven blokkeert. Met glas heeft het signaal doorgaans geen moeite, behalve als het getint glas is. Hier zitten metalen deeltjes in en metaal absorbeert radiogolven. Water doet dit trouwens ook, waardoor het niet de allerbeste optie is om een aquarium naast de wifi-verdeler te zetten.

(Bron: Nieuwe Feiten, KPN, Tubantia, Techpulse, technieuws)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Kransje says:

    Ook wij hebben last van die dikke muren. Wat kun je daar aan doen om het signaal te verbeteren?

      WIM VAN STRALEN says:

      wacht tot de feestdagen voorbij is heb je dan nog een slechte wifi signaal zet dan de modem in de huiskamer maar op een plek dat hij niet in het zicht zit.