Website tegen computerchantage is een succes

De website No more ransom waarop informatie over en hulpmiddelen tegen computerchantage zijn te vinden wordt druk bezocht, zo meldt de politie.

No more ransome

Sinds 25 juli 2016 is de online portal ‘No more ransom’ in de lucht en inmiddels is de site bijna 300.000 keer bezocht. Europol, Kaspersky Lab, Intel Security en de Nederlandse Nationale politie hebben hun krachten gebundeld richten zich met deze site op het informeren van consumenten over de gevaren van ransomware. Ransomware is een vorm van malware die uw computer kan vergrendelen of uw data versleutelen. Hierna wordt losgeld geëist om de controle over het getroffen apparaat of de bestanden terug te krijgen.  Behalve informeren willen de makers van de site slachtoffers ook helpen met het herstellen van hun gegevens zonder losgeld te betalen aan cybercriminelen. Inmiddels hebben enkele honderden bezoekers hun door besmetting vergrendelde computers weer aan de praat gekregen door speciale hulpprogramma’s te downloaden.

Strijd tegen cybercriminaliteit

Dinsdag 23 augustus 2016 is er een nieuw hulpprogramma toegevoegd voor computers die besmet zijn met het Wildfire-virus. De server die dit virus verspreidde, is door politie en OM uitgeschakeld. Het politieteam dat optreedt tegen cybercriminelen (Team High Tech Crime) trof op die server circa 5800 sleutels aan van voornamelijk Nederlandse en Belgische slachtoffers. Volgens dat team betaalden 236 slachtoffers bijna 70.000 euro aan criminelen voor de ontgrendeling van hun computer.

Computergijzeling

De overheid en ICT-bedrijven willen met die hulpprogramma’s de ‘gijzeling’ van computers bestrijden en het publiek informeren over de gevaren van ransomware. Deze wordt verspreid via bijvoorbeeld geïnfecteerde bijlagen en versleuteld opgeslagen bestanden. De gebruiker van de computer krijgt vervolgens een boodschap waarin staat dat de computer is geblokkeerd en pas na betaling weer wordt vrijgegeven. Meestal moeten de criminelen in bitcoins worden betaald voor het verkrijgen van een wachtwoord voor het opheffen van de computergijzeling.

(Bron: ANP)

Geef een reactie