Spooktelefoontjes uit het buitenland

Heeft u recentelijk ook een gemiste oproep gekregen op uw mobieltje van een onbekend nummer? Bel dan vooral niet terug! Buitenlandse telefoonfraudeurs hebben het gemunt op Nederlandse mobiele nummers, zo meldt de Volkskrant.

Oplopende kosten

De fraudeurs bellen kort naar een 06-nummer, in de hoop dat diegene met de gemiste oproep het onbekende nummer terugbelt. De consumenten blijken dan met een soort betaald 0900-nummer in het buitenland te bellen en betalen hoge kosten als ze niet ophangen. De beller hoort een ingesprektoon en denkt dat er geen verbinding is, terwijl er een bandje meeloopt die deze ingesprektoon afspeelt. Als de verbinding niet wordt verbroken, kunnen de kosten hoog oplopen. Voor bijvoorbeeld een gesprek met Afghanistan, waar veel telefoontjes vandaan komen, is een klant per minuut tussen de 1 en 2 euro kwijt.

Fraudedesk

De Fraudehelpdesk ontving vorig jaar 38 meldingen. Dit jaar zitten ze al ruim boven de 100, met alleen in februari al 82 gevallen. De grote telefoonaanbieders zien deze vorm van fraude ook toenemen, maar het is niets nieuws. Bij Vodafone speelt dit al meer dan 10 jaar, maar nu nemen de spooktelefoontjes plotseling toe. De gemiddelde schade van de gedupeerden ligt op 150 euro. De hoogste telefoonrekening bedroeg 1700 euro.

Werkwijze

Het is mogelijk dat de fraudeurs bij het algoritme van de Nederlandse 06-nummers zijn gekomen. Zij werken volgens hoogleraar Informatica Chris Verhoef met computers die aan de hand van simpele algoritmes willekeurige nummers bellen. Maar ook zouden de telefooncriminelen gestolen persoonsgegevens opgekocht kunnen hebben waar vaak telefoonnummers bijzitten.

Geef een reactie

Reacties (3)

 1. matje says:

  geldt dat alleen voor ontvangen 06-nummers op je GSM? Ik kreeg toevallig op mijn voicemail van de “vaste telefoon”een 06-nummer, er werd niets ingesproken. Ik ken het nummer niet en durf nu eerlijk gezegd niet terug te bellen.
  Is mijn angst terecht?
  Matje

  1. nella says:

   ik word ook op mijn vaste tel. gebeld,iedere dag z`on beetje, en als ik oppak hoor ik niets, en ze bellen mij met een 088…nr. dat komt op het zelfde neer denk ik. Als ik gebeld word, zie ik alleen Prive staan,pas na ophangen zie het nr. ik heb gekeken bij de nrs. 088 maar die worden anoniem gebruikt,door bedrijven schijnt het,vervelend maar je doet er niets aan.

 2. Emma88 says:

  Bekijk deze webpagina wiebelter.info/telefoonnummer/0624774270/ , hier vind je meer informatie over dit nummer.