proefpakket

Ongewenst abonnement na proefpakket? Laat u niet intimideren!

Aan het gratis of tegen een aantrekkelijke prijs een proefpakket bestellen kleven vaak vervelende gevolgen. Voor u het weet zit u vast aan een abonnement waar u helemaal niet om gevraagd heeft en stapelen de vervolgzendingen en rekeningen zich op. De Consumentenbond raadt aan: laat u niet intimideren!

Duur abonnement

Per jaar vallen duizenden mensen voor aantrekkelijke aanbiedingen, waarbij gratis of tegen een leuk prijsje een proefpakket wordt opgestuurd. Wat er dan niet bij wordt verteld, is dat u erna vast zit aan een duur abonnement waar u vervolgens maar lastig vanaf komt. Als u niet zelf heeft ingestemd met vervolgzendingen, dan heeft het bedrijf geen poot om op te staan. In de praktijk zwichten echter veel consumenten als er wordt beweerd dat het proefpakket niet tijdig geannuleerd is en er wordt gedreigd met deurwaarders en rechtszaken.

Grenzen van de wet

Veel van de bedrijven die zich met de proefpakketten bezig houden zoeken constant de grenzen van de wet op. Wettelijk gezien moet bij een proefpakket duidelijk vermeld worden dát er vervolgzendingen zullen komen en wat de kosten daarvoor zijn. Heeft u nooit met vervolgzendingen ingestemd, dan hoeft u niet te betalen.

Wettelijk verbod

“Het is niet rechtmatig. Betaal niet en laat u niet onder druk zetten”, zegt Joyce Donat van de Consumentenbond bij Radar. Door te betalen, al dan niet onder druk van een incassobureau, blijven deze praktijken lucratief voor bedrijven. Voor bijvoorbeeld proefexemplaren van kranten is het al geregeld dat ze niet automatisch mogen voortgaan in een abonnement en als het aan de Consumentenbond ligt komt er ook voor andere proefpakketten een wettelijk verbod daarop. Totdat het verbod er is wil de Consumentenbond zo veel mogelijk gedupeerden helpen om niet te betalen. Dan zijn deze praktijken niet langer interessant voor bedrijven.

Op de website van de Consumentenbond vindt u een voorbeeldbrief die u kunt gebruiken als u van een onterecht abonnement af wilt en informatie over in welke gevallen u niet hoeft te betalen.

(Bron: Consumentenbond, Radar)

Geef een reactie