Na bijna 140 jaar trouwe dienst verdwijnt de papieren telefoongids

Omroep: MAX

Duur: 0:02:45

Uitzending: do 11 jan 2018 01:00

Na bijna 140 jaar trouwe dienst verdwijnt de papieren telefoongids

De telefoongids verschijnt dit jaar voor het laatst. De papieren editie houdt geen stand meer, want iedereen zoekt tegenwoordig online naar telefoonnummers. Daarnaast wordt door velen het produceren van de gids als papierverspilling gezien. Na 140 jaar trouwe dienst houdt het telefoonboek op te bestaan. 

telefoongidsGids ter inzage

5 jaar nadat Alexander Graham Bell patent aanvraagt op de eerst werkende telefoon, verschijnt in 1881 in Nederland het eerste telefoonboek. Er staan 49 nummers in is in te zien bij de telefooncentrale. Na de opdeling van Nederland in 45 bestuurlijke regio’s besluit de PTT regionale telefoonboeken te maken. In de jaren 70 en 80 is bijna iedereen in het telefoonboek te vinden en worden de gids kosteloos verspreid. Op het hoogtepunt worden er rond de 7 miljoen gids gedrukt. In 1996 maakt de gids de eerste stappen naar een online versie.

Ter discussie

Al jaren is er over de verspreiding van de papieren gids discussie. Initiatieven om te stoppen met de gids volgen elkaar op. In 2012 wordt ook door Tweede Kamerleden gepleit om een einde te maken aan het (ongevraagd) verspreiden van de papieren gids. De wettelijke verplichting om de gids uit te brengen is jaren geleden afgeschaft. Toch besluit uitgever DTG samen met het ministerie van Economische Zaken af om de gids tot eind 2017 te drukken. Maar nu uit onderzoek blijkt dat nog maar 2 procent van de gebruikers de papieren gids niet kan missen, komt een er een einde aan een tijdperk.

De laatste wordt uniek

Dit jaar worden er nog zo’n 3 miljoen papieren exemplaren gedrukt. Volgens DTG is het nog een beperkte groep ouderen die nog gebruik maken van het ‘ouderwetse’ telefoonboek. Zij krijgen dit jaar een speciale cursus om de overstap naar de online versie van de gids te kunnen maken. “De gids wordt vooral door ouderen buiten de Randstad gebruikt”, zegt uitgever Erik Wiechers in het NOS Radio 1 Journaal. “Dat maakte de beslissing ook zo moeilijk, want je wil wel dat de senioren ook het nummer van hun tante of broer Henk in Maastricht kunnen blijven vinden.” DTG wil van de laatste editie een uniek bewaarexemplaar maken. Eind december 2018 vallen in Enschede de laatste gidsen op de mat.

Dit onderwerp wordt besproken in Hallo Nederland van 11 januari 2018.

(Bron: ANP/NOS)

Geef een reactie

Reacties (4)

 1. mabr says:

  Ik dacht dat de telefoongids al jaren afgeschaft was.

 2. marianneantoinette says:

  Ik heb de telefoongids, cq. gouden gids van de regio …. Heel makkelijk als ik iets moet opzoeken vanuit de Gouden Gids, dat wel… Bijvoorbeeld even een loodgieter opzoeken of als er een ruit stuk is of als ik een schilder nodig heb of een verhuurbedrijf…. Maar de telefoongids zelf, die gebruik ik gemiddeld een of twee keer per jaar. Bovendien worden de lettertjes zo klein dat een vergrootglas een aanrader is…
  Dus Telefoongids eruit en Gouden Gids , tja……dat kan natuurlijk ook http://www.Gouden Gids worden…

 3. FRATER says:

  Ik vind het een slecht besluit want er zijn nog altijd zeer veel mensen die geen internet gebruiken en dat zijn níét alleen ouderen, maar ook byv. mensen met een verstandelijke beperking of een fysieke beperking waardoor zij geen gebruik van internet kúnnen maken.
  In plaats van het fysieke telefoonboek volledig af te schaffen had men er ook voor kunnen kiezen om de telefoonboeken alleen op aanvraag nog te verstrekken. Maar dat zal zeer waarschijnlijk niet winstgevend zijn voor de producent. Ik vind dat er binnen d ehuidige maatschappij veel en veel te makkelijk vanuit gegaan wordt dat iedereen zich wel ‘online’ kan redden en/of familie, buren etc heeft om hen daarbij te helpen. De overheid is daarin ook zeer tegenstrijdig; enerzijds wil men dat men zo lang mogelijk zelfstandig blijft functioneren, maar anderzijds wordt dat door de digitalisering van werkelijk álles voor steeds meer mensen compleet onmogelijk gemaakt. Men wordt min of meer gedwongen om níét meer zelfstandig te kunnen zijn maar afhankelijk van anderen te worden.

  Persoonlijk pak ik nog altijd het papieren telefoonboek omdat dat nog altijd veel sneller werkt dan : eerst naar de pc lopen, aanzetten, opstarten, website zoeken, benodigde gegevens intikken etc…… in die tijd die dat kost heb ik het benodigde nummer allang in het boek gevonden.

 4. WilmaDD says:

  Ik zal hem helemaal niet missen. Volgens mij hebben we al minstens 10 jaar geen nieuwe gids gekregen. Telefoonnummers van familieleden heb ik in een boekje staan. Die hoef je toch niet meer op te zoeken. Bovendien nemen steeds meer mensen alleen een 06-nummer en die staan toch niet in de gids. Voor het milieu is het erg goed dat de gids niet meer zal verschijnen. Dat spaart weer een groot aantal bomen,