Cybercriminelen zijn steeds beter georganiseerd

Goed georganiseerde en cybercriminelen vormen in steeds grotere mate een bedreiging voor de digitale veiligheid van burgers, bedrijfsleven en overheid. Ze investeren steeds vaker in geavanceerde digitale aanvalsmethoden, met succes.

Cybersecuritybeeld 2016

Dit blijkt uit de 6 editie van het Cybersecuritybeeld Nederland 2016, die staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) op maandag 5 september 2016 aanbood aan de Tweede Kamer. Dit rapport constateert dat cybercriminelen “langdurige en hoogwaardige operaties uitvoeren.”

Computergijzeling

Bedrijven en particulieren hebben in toenemende mate te maken met computergijzeling via ransomware, waarbij betaald moet worden om computers of netwerken weer aan de praat te krijgen. “Ransomware is de afgelopen jaren gegroeid tot het middel bij uitstek voor beroepscriminelen om geld te verdienen,” zo staat in het rapport. Zowel de investeringen in de digitale criminaliteit als de opbrengsten zijn gegroeid.

Economische spionage

Bedrijven hebben steeds vaker te kampen met digitale economische spionage door buitenlandse inlichtingendiensten. Die zet de concurrentiepositie van Nederland onder druk. De Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten hebben spionage waargenomen bij bedrijven in de defensie-industrie en in de belangrijkste economische sectoren. In de periode van mei 2015 tot en met april 2016 vonden verschillende grootschalige aanvallen plaats met een hoge organisatiegraad, gericht op diefstal van geld en kostbare informatie, zo wordt gewaarschuwd.

Digitale veiligheid

Staatssecretaris Dijkhoff noemt de bevindingen zorgelijk: “Deze ontwikkelingen hebben consequenties voor heel Nederland. Digitale veiligheid is een randvoorwaarde voor het veilig functioneren van onze samenleving en belangrijk voor het vertrouwen in de economie.” Hij zegt de komende tijd in te zetten op uitbreiding van de ,,digitale dijkbewaking”. Publiekscampagnes zoals Alert Online vergroten volgens hem het bewustzijn. En op MAX Vandaag schreven we al eerder over het succes van de website No more ransom, een initiatief van Europol, Kaspersky Lab, Intel Security en de Nederlandse Nationale politie, dat computerchantage tegen moet gaan.

(Bron: anp.nl)

Geef een reactie