Hoe gaat de oudste baby van Nederland heten?

In het Utrechtse Nieuwegein is een bijzondere vondst gedaan. Archeologen hebben hier tijdens een opgraving de ruim 6000 jaar oude botten gevonden van een babymeisje en haar moeder. Nooit eerder worden er zulke oude babybotjes gevonden, waardoor het meisje nu automatisch de alleroudste baby van ons land is. Een naam hebben zij en haar moeder echter nog niet, maar daar wil de gemeente Nieuwegein graag verandering brengen.

Opgravingen

De stoffelijke resten van het meisje, en haar moeder, zijn gevonden bij opgravingen op bedrijventerrein Het Klooster aan de A27 in Nieuwegein. In totaal zijn er 5 skeletten opgegraven. Een daarvan is van een jonge vrouw. Tijdens het opgraven blijkt er nog een baby in de armen van de vrouw te liggen. Van de baby zijn enkele botjes  delen van de sleutelbeentjes, de schedel, een pijpbeen en de kaak aangetroffen.

DNA-onderzoek

Door nieuwe ontwikkelingen in DNA-onderzoek is het sinds kort mogelijk om ook DNA uit hele oude skeletten te lezen. Onderzoekers van de Harvard Medical School in Amerika en van het Leids Universitair Medisch Centrum ontdekten met DNA uit het rotsbeentje van de baby dat het een meisje is. Door de ontwikkelingen komen wetenschappers steeds meer te weten over prehistorische mensen. Een moeder met een baby zijn nog niet eerder aangetroffen voor de prehistorie in Nederland. “Dit leert ons meer over begrafenisrituelen uit die periode”, aldus Eveline Altena van de afdeling Humane Genetica van het Leids Universitair Medisch Centrum tegen AD.

Een naam voor moeder en dochter

De gemeente Nieuwegein wil moeder en dochter een naam geven. Wordt het Atha en Dana, Ava en Ynge of Fria en Danne? Stemmen kan op de website van de gemeente Nieuwegein. Op internationale vrouwendag, 8 maart 2019, wordt de winnende naam voor moeder en dochter bekend gemaakt.

(Bron: AD/Gemeente Nieuwegein)

Geef een reactie