Drents Museum wint Global Fine Art Award in New York

Het Drents Museum heeft een Youniversal Award van de toonaangevende Global Fine Art Award gewonnen met de tentoonstelling Iran – Bakermat van de beschaving. Van de 91 genomineerden weet het Drents Museum in New York de award in de wacht te slepen.

De winnende tentoonstelling

De Global Fine Awards worden beschouwd als de Oscars binnen de museumwereld. De winnende tentoonstelling Iran – Bakermat van de beschaving weet vorig jaar 115.000 bezoekers te trekken. Met dit hoge aantal staat de tentoonstelling van conservator Vincent van Vilsteren in de top-3 van best bezochte archeologische tentoonstellingen van het Drents Museum. Het publiek geeft de tentoonstelling een 8,9. Met deze goede recensies en hoge bezoekerscijfers weet de tentoonstelling van het Drents Museum zich in 2018 te plaatsen voor een Youniversal Award.

Bijzondere schatten

In de tentoonstelling zijn 194 schatten te zien. Deze schatten bestaan met name uit goud en aardewerk van het Nationaal Museum van Iran in Teheran en de Iraanse Organisatie voor Cultureel Erfgoed. In de tentoonstelling wordt het verhaal van één van de oudste en meest bijzondere culturen ter wereld verteld. De tijdsperiode van de objecten die tentoongesteld worden zijn van 7000 voor Christus tot 1600 na Christus.

Laatste expositie

De nominatie en winst voor de award is niet de eerste voor Van Vilsteren. Hij weet al eerder een nominatie in de wacht te slepen met de tentoonstelling The Great Liao. De winnende expositie is de laatste die de inmiddels gepensioneerde Van Vilsteren maakt voor het museum. Het Rijksmuseum en de Hermitage in Amsterdam zijn vorig jaar ook genomineerd voor een award.

Huidige tentoonstelling

Op dit moment is in het Drents Museum de tentoonstelling Nubië – Land van de Zwarte Farao’s te zien. Deze tentoonstelling geeft een nieuwe kijk op de oudheid van Nubië. Het museum presenteert Nubië als een Afrikaanse grootmacht met rijke cultuur. Ruim 300 objecten uit de Nubische collectie van het museum of Fine Arts, Bosten leggen die cultuur bloot en onthullen het mysterie van het oude Nubië. De tentoonstelling is te zien in het Drents Museum tot en met 5 mei 2019.

(Bron: Drents Museum, ANP, RTL Nieuws)

Geef een reactie