Duur 01:55
Gepubliceerd op 1 april 2016

Deel 7: Lichtplan maken

In deel 7 legt Paulette uit dat naast het gebruik van kleuren, lampen ook bepalend kunnen zijn voor uw interieur.

Verlichting is enorm belangrijk in huis, want met verlichting kunt u sfeer maken! Om te bepalen waar uw lampen precies moeten komen in huis, maakt u een lichtplan. Hiervoor gebruikt u een plattegrond.

Tips:

  • Ieder gebied in huis heeft zijn eigen functie. De plek waar u eet, vraagt om ander licht dan de plek waar u leest of kookt. Geef de verschillende functies aan op de plattegrond met een kleurtje.
  • Vervolgens kiest u welk soort licht er op welke plek nodig is. Er bestaan ook nog lampen met een functie. Zoals een leeslamp of een spot op een schilderij. Ook zijn er lampen die sfeer brengen, zoals een schemerlamp. De basisverlichting moet altijd voldoende zijn.
  • Al deze lampen tekent u met verschillende tekentjes op de plattegrond. Kijk ook eens naar de kleurtemperatuur, oftewel kelvin, van een lamp. Een lamp van 2700 kelvin geeft mooi warm licht. Een leeslamp geeft witter licht en heeft dus een hogere kleurtemperatuur nodig.

Een goed lichtplan is een spel tussen licht en donker. Als uw kamer uit verschillende hoogtes bestaat, zorg dan dat deze kamer voldoende licht krijgt. In het volgende deel leert u meer over welke invloed gordijnen en vloeren op de sfeer in huis hebben. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een antwoord

Reactie

Bekijk ook

Meer