Duur 02:35
Gepubliceerd op 1 april 2016

Deel 4: Plattegrond maken

In deel 4 legt Paulette uit dat naast het maken van een plan van aanpak, ook het maken van een plattegrond belangrijk is bij woonstyling.

Als u aan de slag gaat met een ontwerp voor uw interieur, heeft u een plattegrond nodig.

Voor het maken van een plattegrond heeft u het volgende nodig:

  • Een blanco vel papier of een bestaande plattegrond
  • Een potlood
  • Een schaalliniaal (verkrijgbaar bij de hobbywinkel of via internet) of 5mm ruitjespapier

De ruimte

Vaak bestaan er al plattegronden van ruimtes. Check dan wel even of de schaal klopt met de afmetingen in de werkelijkheid.

Teken eerst grof de vorm van de kamer met alle gekke hoeken, deuren en ramen. Meet de kamer daarna op met een rolmaat en zet de maten erbij. Let op, teken ook waar de stopcontacten en de tv-aansluiting zitten.

Werk daarna de gegevens uit op schaal. Werk bijvoorbeeld met de schaalliniaal en een schaal van 1 op 50. De 1 op de schaalliniaal staat voor 1 meter in het echt. U kunt ook ruitjespapier van 5mm gebruiken.

De meubels

Nu zijn de meubels aan de beurt. U kunt twee dingen doen: de meubels op schaal tekenen op een ander vel papier. Knip ze uit om ermee te schuiven in de ruimte. Wat u ook kunt doen, is de lege basisplattegrond een paar keer kopiëren en de verschillende mogelijkheden qua indeling erin tekenen. Zo kunt u ze later naast elkaar leggen.

Door het maken van een plattegrond krijgt u een goed beeld van hoe uw meubels het mooiste in uw kamer staan. In deel 5 geeft Paulette wat tips voor een ruimtelijk en rustig huis. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Reactie

    de zon says:

    goede oplossing.

Bekijk ook

Meer