Duur 04:12
Gepubliceerd op 18 mei 2016

Deel 4: Kijken

Als u iets naar de waarneming wilt natekenen, is dat voor 80% kijken wat u doet. Vergeten wat u weet en puur kijken naar de vormen. Bijvoorbeeld van een theekan. Die bestaat uit een aantal ellipsen. Gebruik het potlood om de lijnen en de richtingen te bepalen.

Kies uw kader

En plaats uw compositie in een denkbeeldig kader. Een kader werkt als een lijst, de randen geven de grenzen van de voorstelling aan die u over gaat brengen op het papier. Zoek met het kader net zo lang tot u een voorstelling heeft gevonden die interessant is om over te nemen.

Op de kop tekenen

Ga niet uit van vooronderstellingen. U denkt vaak te weten hoe iets eruitziet. Om daarvan los te komen en uw denken uit te schakelen kan de volgende oefening helpen. Teken een foto of afbeelding na, maar hang deze op zijn kop. Zo let u minder op het resultaat, of iets wel lijkt. Als u goed kijkt en de richtingen en vlakken aangeeft, dan gaat het vanzelf lijken.

Goed kijken is een essentiële vaardigheid als u werkelijkheidsgetrouw wilt leren tekenen. Het verschil tussen licht en donker is daarvoor ook heel belangrijk. Daarover gaat deel 5. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer