Duur 03:20
Gepubliceerd op 22 april 2016

Deel 4: Tortilla a la Española

Tortilla’s zijn er in alle soorten en maten: met kaas, ham, paprika en chorizo bijvoorbeeld. De moeder aller tortilla’s is die met aardappelen: de tortilla de patatas. Niet voor niets wordt ze ook wel tortilla de Española (Spaanse omelet) genoemd. Het is zelfs zo dat in restaurants met het woord tortilla alleen vaak al de aardappelomelet wordt bedoeld.

De ingrediënten van deze recepten zijn voor 4 personen.

Ingrediënten:

  • 250 gram aardappelen groot
  • 3 eieren
  • 1 ui
  • zout en peper

Bereidingswijze:

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes van 3 mm. Snijd de uien doormidden en daarna in halve ringen.
  2. Verwarm ruim olie in een pan en frituur de aardappelschijfjes 3 minuten voeg daarna de uienringen toe en bak lichtbruin in de olie. Het geheel moet onder de olie staan.
    Laat de gebakken aardappelplakjes en uienringen uitlekken in een vergiet.
  3. Klop in een grote schaal de eieren los en voeg ruim zout toe.
  4. Doe de aardappelen en uienringen bij het geklopte ei en druk de aardappelschijfjes naar beneden, zodat ze helemaal bedekt worden met het eimengsel. Laat het 5 minuten staan.
  5. Verhit olijfolie in een tortillapan. Voeg het aardappel-ei-mengsel toe, verspreid het over de pan met behulp van een pannenkoekmes. Sluit af met deksel en laat op half vermogen ca. 3 minuten garen tot de bovenste laag bijna gestold is.
  6. Draai de pan met deksel om en laat de andere kant ook 2 minuten garen.
  7. Leg de omelet vervolgens op een plank en laat hem afkoelen.
  8. Snijd de tortilla in punten zodat u hem eenvoudig kunt serveren.

Tip voor stevige tortilla’s:

Gebruik voor een tortilla vastkokende aardappelen. Hoe kruimiger de aardappel, hoe eerder de tortilla uit elkaar valt.

Als u nog niet vol zit van deze machtige tortilla hebben we nog een lekker recept voor u! In deel 5 leert u inktvisringen bereiden: calamares a la Romana. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer