Duur 06:15
Gepubliceerd op 25 maart 2016

Recreatief fietsen

Nederland is het fietsland bij uitstek en dat merkt u om u heen. Iedereen gebruikt wel eens de fiets voor een ritje naar de stad of gaat op de fiets naar het werk of naar school. Maar ook steeds meer mensen maken in het weekend een mooie fietstocht. Wilt u graag een keer wat verder fietsen, maar weet u niet goed hoe u dat op een verantwoorde manier aanpakt? Dan is deze cursus iets voor u.

Fiets checken

Voordat u veilig een mooie lange route kunt fietsen is het belangrijk dat u uw fiets goed checkt. Begin met uw banden. Zijn ze op de juiste spanning? Te harde banden kunnen knappen, bijvoorbeeld als ze te lang stilstaan in de hete zon. Een te lage bandenspanning is echter ook niet goed, want dan krijgt u snel een lekke band door scherpe voorwerpen. Daarnaast rijdt het onprettig, omdat het erg zwaar trapt. De juiste bandenspanning staat altijd aangegeven op de wang van de buitenband. De waarde is aangegeven in BAR. Op een goede fietspomp zit vaak een meter waar het aantal bars op af te lezen is. Let hier goed op. Check vervolgens of de remmen in het midden staan en of ze niet tegen de velg aanlopen. Ten slotte kunt u nog kijken of uw zadel goed vast zit door eraan te trekken en te duwen. Zit dit allemaal goed vast? Dan bent u klaar om te gaan!

Steeds verder

Er is niets leukers dan ver fietsen en de verleiding bestaat om direct al een flinke tocht te maken. Doe dit niet. Bouw het goed op. Rust is heel belangrijk. Niet alleen tijdens het fietsen, maar ook na het fietsen. Neem dus tijdens een tocht voldoende pauze om bijvoorbeeld iets te eten of te drinken. En ga bij thuiskomst niet gelijk de volgende dag weer een grote tocht maken. Zorg dat u na een fietstocht de volgende dag niet zoveel doet en de dag daarna pas weer gaat fietsen. Op die manier houdt uw lichaam het het beste vol.

Eten en drinken

Eten en drinken is heel belangrijk bij een lange tocht, maar doe dit niet zoals een wielrenner. Laat speciale dorstlessers en energierepen achterwege. Neem gewoon een bidon met water of een thermosfles met thee mee. En voor onderweg kunt u een ontbijtkoek of stroopwafel meenemen. Het is wel erg belangrijk om een goed ontbijt te nuttigen. Alleen een schaaltje yoghurt is te weinig. Eet liever havermout met vers fruit. Op die manier krijgt u de nodige koolhydraten en vezels binnen.

Knooppunten en GPS

Wanneer u niet goed weet welke route u moet fietsen, dan kunt u gebruik maken van het zogenaamde knooppuntennetwerk dat in heel Nederland te vinden is. Aan de hand van verschillende knooppunten die aan elkaar verbonden zijn kunt u een mooie lange tocht fietsen. Op een aantal plekken staan borden waarop u kunt zien waar u zich bevindt en welke nummers u moet volgen om een bepaalde route te fietsen. Die nummers vindt u terug op de genummerde paaltjes langs de weg. U heeft dan geen speciale GPS-apparatuur of zelfs kaart nodig!

Pech onderweg en kleding

Ondanks dat u van tevoren uw fiets goed heeft gecheckt kan het gebeuren dat u nog met pech te maken krijgt. Zorg dan dat u in ieder geval de volgende benodigdheden bij u heeft:

  • Twee bandenlichters
  • Plaksetje met daarin: plakkertjes, schuurpapier, lijm
  • Multitool
  • Kettingponsje

Een lekke band kunt u zelf plakken als u een bandenplaksetje bij u heeft. Vergeet dat dus nooit! Daarnaast is het handig om een multitool bij u te hebben zodat u onderweg zelf een los zadel vast kunt draaien of uw remmen kunt bijstellen. Op een multitool zitten de meest voorkomende maten van inbussleutels en vaak ook een platte schroevendraaier. Met een kettingponsje kunt u een eventueel gebroken ketting zelf repareren.

Weer of geen weer

Ten slotte is het belangrijk dat u goed let op het weer. Lijkt het te gaan regenen? Vergeet dan niet een lichte regenjack mee te nemen. Als u fietstassen bij u heeft kunt u zelfs een regenpak meenemen. En ook een wat dikker jack of trui is niet onverstandig. Zodra u van de fiets stapt en u staat of zit een tijd stil, dan koelt u af en kan het fijn zijn om even een jack of trui aan te hebben. Heeft u dit allemaal bij u? Dan staat niets een mooie tocht nog in de weg!

U heeft de cursus nu afgerond. Als u wilt kunt u nu een certificaat downloaden als bewijs van deelname.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer