Duur 02:25
Gepubliceerd op 25 maart 2016

Deel 6: Zoogdieren fotograferen

Zoogdieren zoals reeën, vossen en wilde zwijnen laten zich vaak lastiger fotograferen dan vogels en insecten. Ze zijn namelijk vaak op zichzelf. Maar met de juiste methode kunt u ze toch goed op de foto krijgen. Zorg wel dat u vroeg opstaat! Het licht is dan mooi en de dieren hebben nog rust, waardoor ze makkelijker te vinden zijn.

Gehoor en reuk

Veel zoogdieren gebruiken hun gehoor en reuk meer dan hun zicht. Daarom is het erg belangrijk om stil te zijn en benedenwinds van uw onderwerp te gaan staan. Zo kunnen ze u niet ruiken. Zorg er ook voor dat u het onderwerp schuin benadert. Kijk uw onderwerp niet aan en loop zigzaggend naar hem toe. Zo heeft het dier niet door dat u dichterbij komt.

Panning

Panning is een techniek die u kunt gebruiken om bewegende dieren mooi op de foto te zetten. U gebruikt een korte sluitertijd en beweegt mee met het onderwerp. Het resultaat is dat u een dier heel mooi in zijn beweging fotografeert.

Ook kunt u geluiden gebruiken om te zorgen dat het dier opkijkt. Dan heeft u net dat ene moment om de perfecte foto te maken!

De vogels en zoogdieren op de kiek, alleen die intrigerende kleine diertjes met kriebelpootjes, fragiele vleugels en bonte kleurtjes zijn gewoon niet te zien op de foto! Dan helpt de macrofotografietechniek. Deze techniek zal Jeroen bespreken in deel 7. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een antwoord

Reactie

Bekijk ook

Meer