Duur 03:25
Gepubliceerd op 25 maart 2016

Deel 3: Voorbereiding en regels

In deel 3 van de cursus natuurfotografie legt Jeroen uit hoe zich moet voorbereiden en gedragen als u de wildernis intrekt.

Kleding

Zorg dat uw kleding passende camouflagekleuren heeft voor de omgeving waar u foto’s wilt gaan maken. Voor de Oostvaardersplassen zijn bruine en groene tinten bijvoorbeeld goed. Ook hoofdbedekking en handschoenen zorgen ervoor dat u nog onopvallender door de natuur kunt bewegen. Let er ook op dat u kleren draagt die weinig geluid maken als u loopt. Aangezien u waarschijnlijk door ruig terrein komt, zijn goede schoenen ook geen overbodige luxe.

Geurtjes

Ook geurtjes in uw kleding kunnen ervoor zorgen dat dieren je opmerken. Was daarom uw camouflagekleding nooit met wasmiddel of wasverzachter. Om zeker te weten dat alle geurtjes uit uw kleding verdwenen zijn, kunt u ze een paar nachtjes in de tuin hangen. Doe natuurlijk ook geen geurtjes op zoals deodorant of andere luchtjes.

Andere benodigdheden

Andere dingen die u niet moet vergeten als u op pad gaat, zijn een goede kaart, een statief, bescherming voor uw camera, een extra accu en natuurlijk een stevige lunch.

Regels

Foto’s maken in de natuur is een geweldige hobby en het levert vaak prachtige plaatjes op. Wel is het belangrijk om zorgvuldig met de natuur om te gaan. We zijn er immers te gast. Zorg bijvoorbeeld dat u nooit buiten de publiek toegankelijke gebieden komt. Die plekken zijn namelijk niet voor niets verboden terrein. Het is makkelijker dan u denkt om de natuur te verstoren en dit kan grote gevolgen hebben. En laat natuurlijk ook geen rommel slingeren!

Geluidsinstallatie

Sommige natuurfotografen gebruiken een geluidsinstallatie met vogelgeluiden om vogels te lokken. Ook dit verstoort de natuur enorm. Als u foto’s van vogels wilt maken, moet u accepteren dat u soms lang moet wachten. Ook moet u natuurlijk geen harde geluiden maken om vogels op te laten vliegen!

Op onderzoek op internet

Als u goede foto’s wilt maken, is het belangrijk dat u kennis hebt van de omgeving en het gedrag van het dier dat u wilt fotograferen. Van tevoren op onderzoek uit dus. Belangrijk om te weten is bijvoorbeeld op welke tijd van de dag het dier actief is, waar het meestal zit en hoe goed hij kan ruiken en zien.

De juiste voorbereiding getroffen en de juiste kennis van zaken? Dan is het nu tijd voor de onderwerpen. Te beginnen bij de prachtigste vliegkunstenaars die altijd in groten getale in Nederland te vinden zijn, de vogels. Hierover meer in deel 4. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Reactie

    de zon says:

    top informatie.

Bekijk ook

Meer