Duur 02:55
Gepubliceerd op 25 maart 2016

Deel 4: Vogels fotograferen

Vogels zijn een geliefd onderwerp in de natuurfotografie. Ze zijn prachtig, maar ook beweeglijk. En u kunt niet altijd dichtbij komen. Hoe gaat u hiermee om?

Vogelhutten en voorbereiding

Om vogels goed te kunnen fotograferen, kunt u bestaande vogelhutten gebruiken. U kunt van daaruit vaak mooie soorten tegenkomen. Houd er wel rekening mee dat u soms veel geduld moet hebben. Een andere manier om vogels te fotograferen is uw eigen schuilhut bouwen. Daarvoor moet u wel goed voorbereid zijn. U moet weten welke soort u wilt fotograferen, wanneer ze eieren leggen en wanneer die eieren uitkomen. U heeft dan uw eigen plekje waar u foto’s kunt maken van een vogel in zijn eigen habitat. Hierover vertelt Jeroen meer in deel 5.

Telefotolens

Om vogels te fotograferen heeft u een telefotolens nodig. Dat kunt u eigenlijk vergelijken met een verrekijker, die uw onderwerp heel dichtbij haalt. Om vogels in het wild goed te fotograferen heeft u minimaal een telelens van 400mm nodig. Nog beter zou 500 of 600 mm zijn, maar die lenzen kunnen erg duur zijn. Een oplossing om toch met 600 mm te kunnen fotograferen is het gebruik van een converter. Dat is een ring (soort vergrootglas) die u voor de lens zet. U verliest dan alleen wel wat lichtopbrengst.

Vanuit de auto

Ook kunt u heel goed vogels fotograferen vanuit de auto. Vogels zijn namelijk gewend aan auto’s en vliegen dus niet snel weg. Zorg er wel voor dat uw ramen al open staan, zonnekleppen naar beneden zijn en dat de autoradio uit is. Ook is het handig om een kussen te hebben waar u de lens op kunt laten rusten.

In de achtertuin

Om vogels te fotograferen kunt u natuurlijk ook in uw eigen achtertuin blijven. Met voedsel kunt u vogels lokken. Uw huis is dan uw eigen schuilhut!

Vogels gevonden en gefotografeerd? En alle foto’s naar wens? In deel 5 laat Jeroen zien hoe schuilhutten kunnen helpen om minder op te vallen. Daarnaast vertelt Jeroen ook dat het belangrijk is om een statief te gebruiken. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een antwoord

Reactie

    de zon says:

    goed om te weten.

Bekijk ook

Meer