Duur 03:33
Gepubliceerd op 25 mei 2016

Deel 8: Lintjes en biezen

Kleding is ook te pimpen met lintjes, biezen, kantjes en zelfgemaakte bandjes.

Zelf bandjes maken van restjes stof

Verknip bijvoorbeeld een oude zijden blouse; knip een heel klein knipje in de zijden stof en scheur die verder af. De stroken kunt u vervolgens gaan vlechten of u stikt ze heel speels langs de hals van een shirt.

Stroken knippen uit shirts

Tricotstof kunt u niet scheuren. De stroken moet u er in zijn geheel afknippen.

Mechteld verandert een effen zwarte blouse in een feestelijke blouse met een goudkleurig paspelband. Normaal gesproken werkt u zo’n bies netjes tussen uw kraag weg. Maar in deze video laat ze zien hoe u het op een snelle manier kunt doen.

Aan de slag:

  1. Klap bij aanvang het beginpunt van de bies naar binnen om rafelelen te voorkomen. U kunt ook met een zigzagsteek over het uiteinde gaan om rafelen te voorkomen.
  2. Speld vervolgens de bies helemaal rondom de kraag aan de achterkant op zo’n manier dat alleen het gouden randje zichtbaar is. De hoekjes zijn even lastig om af te biezen, want u moet een bijna haaks hoekje maken.
  3. Knip bij het uiteinde van de kraag de bies niet af. Tijdens het stikken kan de bies een beetje opschuiven en dan zou u aan het einde bies tekort kunnen komen.
  4. Stik de bies vast met een rechte stiksteek. Ook met stikken zijn de hoeken even lastig.
    Let op: Stop bij een hoek, zet de naald in de stof, doe het voetje van de naaimachine omhoog en draai de kraag in de goede richting. Zet het voetje weer naar beneden, haal de speld eruit en u stikt verder.
  5. Aan het einde slaat u het biesje weer naar binnen tegen het rafelen.
  6. Sluit af met heen en weer stikken voor het afhechten.

Als u iets meer tijd heeft, kunt u ervoor kiezen om de gouden bies eerst op te rijgen, voordat u gaat stikken. De blouse met het gouden randje langs de kraag is nu klaar. Als extraatje kunt u er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een gouden bies langs de knopen rand te stikken.

De blouse is binnen een kwartiertje klaar. Dus als u een feestje heeft en u denkt: wat moet ik aan? Dan is dit een snelle oplossing.

Lintjes, biezen en andere kantjes kunnen meer dan alleen randjes versieren. In deel 9 kunt u nog wat extra ideeën opdoen met lintjes en biezen. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer