Duur 01:56
Gepubliceerd op 25 mei 2016

Deel 7: Ideeën met stiksels

De naaimachine kan u bij het kleding pimpen veel werk uit handen nemen. Wat kunt u er allemaal mee?

Siersteken

Op een gewone huishoudnaaimachine zitten vaak allerlei siersteken. Die siersteken zijn in te stellen met een knop aan de zijkant. Maak eerst een proeflapje waarop u de verschillende siersteken uitprobeert en kunt vergelijken.

Toepassingen

  • Een idee is bijvoorbeeld om een eenvoudige witte herenblouse met een simpele siersteek langs de kraag en de manchetten te verlevendigen.
  • Een effen zwarte rok krijgt een chique uitstraling met een paar randjes siersteken aan de onderkant met goud en bronskleurig garen.

U kunt ook voor vrijere vormen kiezen.
Mechteld geeft drie voorbeelden voor kinder T-shirts:

  • Gebruik een schets, zoals het tafereeltje met een uil in een boom en een bloem in de wei. Bij dit voorbeeld is gewerkt met dikker garen wat een speciaal effect geeft. Aan de achterkant van het shirt is vlieseline gestikt ter versteviging.
  • Knip een print uit een stof stik deze met een contrastrerende kleur siersteek op.
  • Kies een ontwerp, zoals in dit geval een tekening van twee reeën. Stik vervolgens heel rustig op uw gemak over de randjes van de tekening. Zo krijgt u het ontwerp in stiksels op uw shirt. Verwijder als u klaar bent het achtergebleven papier aan de binnenkant van het shirt.

Met garen kunt u kleding al versieren, maar met garen kunt u ook linten, biezen en bandjes vastzetten. In deel 8 kunt u zien hoe u dat doet. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer