Duur 04:01
Gepubliceerd op 25 mei 2016

Deel 4: Strijkvelours

Een leuke manier om kleding te pimpen is met strijkvelours. Strijkvelours is materiaal dat in diverse kleuren wordt gemaakt en makkelijk online te kopen is.

Kledingstuk en print

Kies een kledingstuk om te pimpen en zoek daar een leuke print bij. De print moet niet te ingewikkeld zijn en te veel details aan de binnenkant hebben. Eigenlijk zoekt u vooral naar een vorm, die als silhouet al duidelijk overkomt.

Voorbeelden sparen

In de video gebruikt Mechteld de afbeelding van een bloem voor op een rok. Zij heeft in de loop der tijd een multomap vol met geschikte afbeeldingen verzameld. Afbeeldingen zijn makkelijk te vinden als u op internet onder silhouetprints gaat zoeken.

Let op!

Strijkvelours heeft een heel gladde kant en een matte kant. De gladde kant is de tekenkant. De matte kant is de plakkant.

Aan de slag:

 1. Houd uw afbeelding goed tegen het licht, bijvoorbeeld tegen een raam aan.
 2. Leg uw strijkvelours goed tegen het raam over de gekozen vorm heen.
 3. Teken met een watervaste stift de vorm over. De getekende zwarte lijn ziet u niet meer bij het uiteindelijke resultaat! Dus mocht u per ongeluk een stipje teveel zetten, is dat niet erg.
 4. Ga zuinig om met uw materiaal, teken de afbeelding zo dicht mogelijk bij de randen en in de hoeken.
 5. Knip de getekende vorm uit het strijkvelours. Voor kleinere vormpjes of gaatjes kunt u een klein schaartje of een snijmesje gebruiken.
  Bewaar het afval, want in stap 5 ziet u wat u daarmee nog kunt doen.
 6. Bepaal de plek waar u het strijkvelours op wilt strijken.
 7. Zet de strijkbout op katoenstand en NIET op stoomstand.
  Belangrijk is dat de lijmlaag (matte kant) naar beneden ligt en de glimmende, gladde kant dus boven.
 8. Leg het meegeleverde papier of het bakpapier over de afbeelding heen.
 9. Strijk nu 20 tot 30 seconden met enige druk over de afbeelding heen. De losse uiteinden, zoals bij de gebruikte bloemafbeelding, moet u allemaal even wat meer druk geven. Die willen namelijk nog wel eens los gaan als het niet goed opgestreken is.
 10. Laat het strijkvelours goed afkoelen. Het bakpapier kan er wel direct af.
 11. Trek als het is afgekoeld voorzichtig een puntje van het beschermende plastic los en trek vervolgens de plastic laag eraf.
 12. Strijk vervolgens nog even de achterkant van het kledingstuk waar de afbeelding op is aangebracht, om het extra te laten plakken.

Nieuwsgierig naar wat u nog meer kunt doen met strijkvelours? Bekijk dan de video in deel 5. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer