Duur 03:19
Gepubliceerd op 25 mei 2016

Deel 2: Transferpapier

Mechteld laat zien hoe u uw effen shirt met transferpapier een leuke print meegeeft. Op internet kunt u kiezen uit tal van afbeeldingen.

Let op!

 • Er bestaat transferpapier voor donkere ondergronden en voor lichte ondergronden!
 • Als u met transferpapier werkt, komt de afbeelding in spiegelbeeld op uw kleding terecht. In het geval van aan afbeelding is dat niet zo erg, maar tekst wordt daardoor onleesbaar.
 • Op printers kun tu tegenwoordig vaak kiezen voor een mogelijkheid om op transferpapier te printen. Hiermee lost u het spiegelbeeldprobleem op.
 • Bij transferpapier zit altijd een uitgebreide handleiding. Lees die goed door om foute afdrukken te voorkomen.
 • Werk altijd op gewassen T-shirts.

Aan de slag:

 1. Ga zuinig om met het transferpapier. Probeer meerdere afbeeldingen op één vel te plaatsen. Als u uw afbeelding(en) gekozen heeft, print u ze uit op het transferpapier.
 2. Knip de afbeelding op het transferpapier netjes op de lijn uit, want alles wat u aan wit langs de rand laat zitten, ziet u uiteindelijk ook op het shirt. Gebruik een snijmesje als u heel kleine onderdelen moet uitknippen. Dat werkt preciezer.
 3. Bepaal de plek op het T-shirt waar u de afbeelding wilt hebben. U kunt de afbeelding standaard frontaal op het shirt aanbrengen, maar u kunt er ook voor kiezen de afbeelding op de één of andere manier van voor naar achter over het shirt te laten lopen.
 4. Als u de afbeelding heeft uitgeknipt en de plaats op het shirt heeft bepaald, haalt u de beschermlaag van het transferpapier voorzichtig weg.
 5. Leg voordat u begint met strijken een vel bakpapier over de afbeelding.
 6. Strijk nu de afbeelding op uw shirt. Zorg ervoor dat de strijkbout op katoenstand staat en niet op stoom. Strijk met lichte druk 40 seconden vanuit één richting. Strijk daarna nog eens 40 seconden met flinke druk.
 7. Laat uw werk even afkoelen, want het bakpapier plakt nog aan de afbeelding. Verwijder voorzichtig het bakpapier op het moment dat de print afgekoeld is.

De afbeelding staat nu op uw T-shirt.

Wastips:

 • Was het shirt met de afbeelding altijd binnenste buiten.
 • Stop het shirt niet in de wasdroger!
 • Ga niet meer met een strijkbout over de print.

U weet nu hoe transferpapier werkt. In deel 3 gaat u nog wat extra ideeën op doen. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Reactie

  BIJBLOEM says:

  Ja, volgorde was fout. Toch ook hier verwezen naar handleiding.
  Speciale instelling voor transferpapier is noodzakelijk.
  Een printer doet hetzelfde met warmte als een strijkijzer.

  Is echt iets om rekening mee te houden.
  Is niet zonder reden commerciële activiteit.
  Kan je op bestelling goedkoper krijgen dan een defecte beschadigde printer.

  Maar heel erg leuk!! Dat zeker.

Bekijk ook

Meer