Duur 01:50
Gepubliceerd op 21 april 2016

Deel 7: Beslissen tot aankoop

Een speciaal geval van beslissen vormen de grote aankopen – zoals huizen, auto’s en meubelen. De tips in dit deel gelden natuurlijk ook voor kleine aankopen; voor iemand met een laag inkomen is een vakantie of een paar nieuwe laarzen immers ook een aankoop waar goed over nagedacht moet worden.

Noodzaak of niet?

De beginvraag bij een grote aankoop is niet ‘Welke koop ik?’ maar ‘Heb ik dit nodig?’ Deze vraag is vooral nuttig bij mensen die meer geld uitgeven dan wenselijk is.

Eisen en wensen

De volgende vraag is: ‘Wat heb ik precies nodig?’
Maak onderscheid tussen de eisen die u stelt, de noodzakelijke kenmerken en de wensen, de kenmerken die wel fijn zijn, maar niet noodzakelijk.

Ga pas op zoek naar mogelijke aankopen als u dat lijstje eisen/wensen klaar heeft. Anders brengt het grote aanbod u maar in de war of het verleidt u tot aankopen waar u later spijt van heeft. Ook de prijs en de kwaliteit horen op dit lijstje thuis.

Maak een selectie

Selecteer het aanbod met uw eisenlijstje in de hand. Het kan zijn dat u uw lijstje wilt veranderen, als u ziet wat er mogelijk is. Prima.
Een heel simpele manier van producten kiezen is: neem hetzelfde merk dat u had of neem wat een vriend heeft. Als u uzelf tijd en moeite wilt besparen en als u geen bijzondere eisen stelt aan, bijvoorbeeld, uw nieuwe wasmachine, dan is dit een prima strategie.

Vergelijkingswebsites

Met het vergelijken van de aangeboden producten helpen gelukkig diverse websites. Een aantal van deze sites staan hiernaast vermeld. Het loont om eerst even thuis rustig na te denken, voordat u de stad in gaat. Maar ook hier geldt: het gaat u er niet om wat die sites het best vinden, u zoekt met uw eisenlijstje. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een thermostaat die minder kan en ook nog duurder is toch uw favoriet wordt, omdat hij er goed uitziet.

Er zijn maar weinig aankopen die absoluut noodzakelijk zijn. De vraag uit het begin van deze video kan dus elk moment opnieuw worden gesteld: ‘En als we nou eens niets kochten? Hoe lossen we dat dan op?’

In deel 8 gaat Dette dieper in op het maken van grote levensbeslissingen. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer