Duur 02:50
Gepubliceerd op 21 april 2016

Deel 8: Grote levensbeslissing

Grote levensbeslissingen als kiezen voor relaties, kinderen, werk en woning – zijn nauwelijks te beargumenteren. U doet, na veel peinzen, op uw gevoel een sprong in het diepe. En daarna maakt u er het beste van.

Zingeving

Bij levensbeslissingen is zingeving een goede leidraad. Waar gaat het om in uw leven? Wat wilt u doen met de jaren die u heeft? Waar wilt u op terugkijken als u oud bent?

Levensbeslissingen zijn zo ingewikkeld, omdat er veel verschillende emoties en overwegingen zijn. Een extra complicatie is de bemoeienis van anderen, zo kan de sociale druk op het krijgen van kinderen bijvoorbeeld heel groot zijn. Bovendien staat er veel op het spel. Een miskoop kost u geld en wat ergernis, maar een verkeerde partnerkeus brengt hele andere ellende met zich mee.

Het ‘ik hak de knoop door’ moment

Over levensbeslissingen wordt veel nagedacht en gepraat en dat kan best een paar jaar duren. De uiteindelijke keus komt vaak ineens op – op een gegeven moment hakt u de knoop door. Dat gaat voornamelijk op het gevoel – ‘ik wil het gewoon’. U doet uw ogen dicht en springt. Het beslissingsproces is klaar…

Plan B?

Of een levensbeslissing slaagt, hangt grotendeels af van wat u ervan maakt nadat u heeft gekozen. Bij deze keuzes is soms wel een ‘plan B’ mogelijk – u houdt misschien nog even uw eigen huis aan als u gaat samenwonen. Aan de andere kant werkt het vaak wel goed als u geen weg terug heeft, als u zich totaal overgeeft aan de beslissing. Dat stimuleert u om alles op alles te zetten om de keus te laten slagen.

Bijvoorbeeld: een vrouw is met haar gezin van de stad naar het platteland verhuisd. Alle gezinsleden zijn daar gelukkig, maar moeder mist haar vriendinnen die ze in de stad vaak zag. Ze blijft in het dorp wonen, maar werkt aan een nieuwe sociale omgeving door zich in het verenigingsleven te storten. En af en toe trekt ze voor een weekendje naar de stad. De rest van het gezin legt zich neer bij haar afwezigheid, omdat ze zo blij zijn met het buiten wonen.

De onherroepelijke keus: een kind

De keuze voor kinderen is absoluut, het is één van de weinige beslissingen waar u nooit meer op terug kunt komen. En het lastige is: niemand weet van tevoren hoe het ouderschap zal zijn. Dat hangt af van wat voor kind u krijgt, hoe uw relatie verandert met het ouderschap en wat het ouderschap doet met uw emoties en uw energie. Kinderen krijgen, is een totaal onoverzichtelijke keus. Mijn advies is dan ook: let op wat u zelf echt wilt, wacht een tijdje om te zien of die keuze beklijft, neem dan de sprong en maak er het beste van.

Misschien helpt het u om te weten dat er geen absolute argumenten zijn voor het krijgen van kinderen. Uit onderzoek blijkt dat er geen verschil in levensgeluk is tussen mensen met en zonder kinderen. Er is ook geen onderzoek dat aantoont dat u altijd meer dan één kind moeten hebben. Het enige criterium is dus: wat u wilt.

In deel 9 legt Dette uit dat u zich kunt laten helpen bij het maken van keuzes als u erg aan het twijfelen bent. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer