Tijd voor MAX

Amusement

Middagmagazine met Sybrand Niessen en Martine van Os

Elke werkdag,
17.10 uur op NPO 1

Di 24 november 2020 17:10 NPO 1 43 min
Herhaald op 27 november 2020 NPO 1

Tijd voor MAX in het teken van spierziekten

Te gast: Niels Geijsen, Jan Verschuuren, Sonja van der Velden, Jan Kooijman, Judith van Rijswijk, Erik Niks, Bianca van Gemert en Dennis van Aarssen.

Vandaag staat Tijd voor MAX volledig in het teken van spierziekten. In Nederland heeft 1 op de 80 mensen een spierziekte.

Het Prinses Beatrix Spierfonds zet zich in voor de 200.000 mensen in Nederland met een spierziekte en is gestart met een groot onderzoeksprogramma naar gentherapie voor onder meer de ziekte van Duchenne. Hoogleraar ontwikkelingsbiologie Niels Geijsen, verbonden aan het LUMC, is betrokken bij dit traject.

Sonja van der Velden schuift aan namens het Prinses Beatrix Spierfonds en Jan Kooijman zet zich al jaren in als ambassadeur.

Tweehonderdduizend Nederlanders hebben dus een spierziekte. Onder hen ook veel kinderen. De 5-jarige Dean is een van hen. Zijn moeder Bianca van Gemert is te gast. Ook zijn behandelend arts, neuroloog dr. Erik Niks schuift aan. Hij doet dankzij het Prinses Beatrix Spierfonds onderzoek naar gentherapie voor de spierziekte die Dean heeft.

Ruim drie jaar geleden krijgt Judith van Rijswijk, na jaren van klachten, te horen dat ze een zeldzame, ernstige en ongeneeslijke spierziekte heeft. Een onheilstijding die haar leven volledig op zijn kop zet. Ze vertelt erover.

En Dennis van Aarssen treedt op.