Nieuwe Gezichten

Informatief

Carrie ten Napel gaat langs bij de artsen, virologen en microbiologen die we als gevolg van de coronacrisis hebben leren kennen.

Zondag 15, 22 augustus & 5 september 2021. Om 22.15 en 22.30 uur op NPO 1.

Zo 15 augustus 2021 22:30 NPO 1 36 min
Herhaald op 19 augustus 2021 NPO 1

Ernst Kuipers en Anne Wensing

Carrie ten Napel gaat langs bij Ernst Kuipers en Anne Wensing.

Als zoon van een plattelandsdokter krijgt Ernst Kuipers het met de paplepel ingegoten: zorgen voor je medemens. Hij ontwikkelt zich als maag-darm-leverarts en staat aan de wieg van het bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Hij wordt bestuursvoorzitter van het Erasmus MC. En als de coronacrisis uitbreekt, krijgt hij de leiding over de acute zorg en is verantwoordelijk voor de spreiding van alle IC-bedden in Nederland. Naast deze grote verantwoordelijkheid is hij ook honderden uren op televisie te zien, om ons te informeren. Carrie ontmoet hem, samen met zijn zoon Floris bij zijn huis op de Veluwe, waar hij tussen alle hectiek zijn rust vindt.

Net als Ernst ging Anne Wensing voorop in de strijd tegen corona. Als 12-jarig meisje weet Anne al dat ze mensen wil helpen die zijn besmet met het (toen nog nieuwe) hiv-virus. In 2019 wordt ze wereldnieuws als ze de allereerste hiv-patiënten virusvrij krijgt. Zelfs voormalig president Trump twittert over haar. Nog geen jaar later staat ze weer met lege handen door de komst van het coronavirus. Bijna dag en nacht werkt ze met haar team in het UMC Utrecht om ook dit virus te doorgronden. Ze zorgt voor innovatieve teststraten. En terwijl elke seconde telt, wil ze Nederland zo goed mogelijk informeren.