Weduwen Indië-veteranen eisen erkenning

Indië-veteranen keren eind jaren 40 psychisch zwaar gehavend terug van de Politionele Acties. Hun vrouwen houden hen bijna 60 jaar met pijn en moeite op de been.

Voor het eerst doen de weduwen van Indië-veteranen hun verhaal voor televisie. De vrouwen hielden bijna 60 jaar hun zwaar getraumatiseerde mannen met pijn en moeite op de been. Tientallen weduwen eisen nu bij het ministerie van Defensie erkenning voor die rol. Ze willen in aanmerking komen voor een financiële tegemoetkoming via de Regeling Ereschuld Veteranen. Deze regeling maakt een maximale eenmalige uitkering van 125.000 euro mogelijk.

De Indië-veteranen keerden eind jaren 40 psychisch zwaar gehavend terug van de Politionele Acties, waarmee Nederland de kolonie Nederlands-Indië wilde behouden. De mannen herbeleefden soms elke nacht de gruwelijkheden die ze daar meemaakten. Maar in de jaren 50 en 60 bestond het begrip trauma nog niet. Het was aan de vrouwen hun mannen te ondersteunen. In Hollandse Zaken komen deze vrouwen en hun kinderen aan het woord.

Presentatie: Cees Grimbergen