Samen dood

Ouderen willen na een leven samen ook samen sterven. Toch worden euthanasieverzoeken van echtparen meestal niet gehonoreerd. Wat betekent zo'n besluit?

Het klinkt romantisch, na decennia lang de liefde delen ook samen sterven. Euthanasieverzoeken van echtparen worden echter meestal niet gehonoreerd, waarna mensen er via pillen of de zogeheten heliummethode een eind aan maken.

Het is vooral de vrees voor aftakeling die oudere partners doet besluiten er samen uit te stappen. Waarom moeten mensen altijd zo oud mogelijk worden? Na soms meer dan 50 jaar samen kunnen ze zich niet voorstellen dat een van de twee eerder 'gaat'.

Heeft 'samen leven, samen sterven' inderdaad romantische kanten? Wat betekent het besluit voor de kinderen van het echtpaar? Hoe groot is het risico dat de ene partner de andere onder druk zet? En moeten huisartsen tegemoetkomen aan de doodswens van deze mensen?

In Hollandse Zaken praten we met nabestaanden, huisartsen en de jonge singersongwriter Douwe Bob die in 'We will be gone' het samen sterven bezingt.

Presentatie: Cees Grimbergen