Dementie: drama of troostend?

Het aantal dementerende stijgt in Nederland. In 2015 zijn er ruim 260.000 dementerenden. Dat aantal zal in 2050 verdubbeld zijn. Nederland moet 'dementievriendelijker' worden. Maar hoe?

Is dementie een uitzichtloos drama? Of heeft de aandoening ook lichtpuntjes? En troostende kanten? In dagblad Trouw ontspon zich de afgelopen weken een discussie tussen verpleeghuisarts Bert Keijzer en geestelijk verzorger Jean-Jacques Suurmond. Keijzer vindt dementie "een rotziekte". Suurmond stelt dat sommige mensen een stuk aangenamer worden als ze dement zijn. "Hun ik is ontmanteld."

Nederland kan niet om het snel stijgend aantal dementerenden heen. In 2015 zijn er ruim 260.000 dementerenden. Dat aantal zal in 2050 zijn verdubbeld. Staatssecretaris Van Rijn trekt nu miljoenen uit om Nederland ‘dementievriendelijker’ te maken.

In deze uitzending het verhaal van Eric van Neure, 62 jaar en licht dementerend. Met hulp van zijn dierbaren en omgeving houdt hij zich staande in de samenleving. Ook te gast Bert Keizer en Jean-Jacques Suurmond.