Hollandse Zaken

Informatief

Journalistiek discussieprogramma met feiten, meningen en emoties, over kwesties die verder gaan dan de actualiteit van de dag.

Vanaf 20 juni 2020
Elke zaterdag om 20.30 uur op NPO 2
Geen uitzending op 11 juli en 15 augustus
(8 afleveringen)

Za 25 juli 2020 20:35 NPO 2 46 min
Herhaald op 27 juli 2020 NPO 2

Angst voor een tweede golf

Moeten we terug naar strikte handhaving van de anderhalvemeter en wellicht een nieuwe lockdown nu het aantal coronabesmettingen in een week tijd is verdubbeld?

In deze aflevering van Hollandse Zaken: moeten we terug naar strikte handhaving van de 1,5 meter en wellicht een nieuwe lockdown nu het aantal coronabesmettingen in een week tijd is verdubbeld? Vooral jongeren hebben het gevoel dat ze met gemak het leven van voor corona kunnen oppakken. Dat heeft consequenties, zo blijkt.

Nederland hield zich drie maanden lang dapper aan 'het nieuwe normaal'. Met succes. Het aantal besmettingen daalde drastisch en er liggen nog nauwelijks mensen met corona op een IC. Na 1 juli mocht daarom bijna alles weer. Naar het café, lekker uit eten, weer op bezoek in het verpleeghuis en met vakantie. Corona leek in ons land bijna weg.

Ook in het buitenland leek de coronakoorts te zakken. Maar wie nu in Kroatië of bij Albufeira, Portugal met vakantie is, vraagt zich af of dat verstandig is. Het virus blijkt minder makkelijk te sturen dan velen hoopten. Groepsimmuniteit is nog lang niet bereikt en hét vaccin nog niet uitgevonden. De meest kwetsbaren onder ons zijn nog lang niet beschermd tegen het vasthoudende virus.

In Hollandse Zaken een gesprek over dé dilemma's van de zomer van 2020.