Margriet van der Linden

‘Vrouwonvriendelijk’

Een opmerking van mij in het radioprogramma Spraakmakers is niet bij iedereen in goede aarde gevallen. Het betrof de vraagtekens die ik plaatste bij de aanstelling van Margriet van der Linden als het nieuwe gezicht van de vooravond van NPO 1 ter halfjaarlijkse vervanging van Matthijs van Nieuwkerk en zijn De Wereld Draait Door. Tijd voor een nadere toelichting.

Margriet van der Linden is vanaf einde april/begin mei met een nieuwe talkshow (de titel wordt nog bekendgemaakt) bij KRO-NCRV te zien op de plek van De Wereld Draait Door (BNNVARA) van presentator Matthijs van Nieuwkerk. Die had vorig jaar aangegeven dat hij minder uitzendingen wil maken. De Wereld Draait Door keert in het najaar terug.

Personality

Alle omroepen kregen de kans om een ‘toegankelijk en dynamisch’ programma te bedenken, licht van toon, met korte items, zodat je elk moment kan inschakelen. NPO-voorzitter Shula Rijxman had bovendien de nadrukkelijke voorkeur voor een vrouwelijke presentator uitgesproken. Uit de ingediende voorstellen kwam dat van KRO-NCRV met Margriet van der Linden als winnaar naar voren. Voor zover ik heb begrepen wordt het net als ‘DWDD’ een actuele rubriek rond thema’s als cultuur, media, sport, wetenschap en politiek, maar wel in een verrassende en originele vorm. Margriet van der Linden wordt geroemd als een uitgesproken personality: scherp, grappig en uitdagend.

Verrassend

In het radioprogramma Spraakmakers noemde ik de keuze voor Margriet verrassend. Het is niet een presentatrice die iedereen heel goed kent. Van der Linden is oud-hoofdredacteur van het feministische tijdschrift Opzij, presenteerde in 2009 niet geheel zonder kritiek Zomergasten, deed recent de quiz De Tafel van Taal en op enthousiaste wijze Moltalk.

Concurrentie

De vooravond, de tijdsspanne tussen 19.00 en 20.00 uur, is van groot belang in de concurrentiestrijd van de publieke omroep met de commerciële zenders. Wie dan kijkt, pakt meestal het Acht Uur Journaal mee en blijft dan vaak ‘plakken’ voor latere programma’s op dezelfde zender. Daarom ben ik zo blij met het succes van De Wereld Draait Door. Dat tijdslot verdient gewoon het beste programma met de beste presentator. Niet iemand die rustig de tijd krijg om zich nog te ontwikkelen. Ik vraag me af of nu de beste presentator is gekozen of de beste vrouw. De beste vrouwelijke presentator is overigens op dit moment Eva Jinek (niet voor niets verkozen tot Omroepvrouw van het Jaar). Zij staat ook op de loonlijst bij KRO-NCRV, maar heeft ervoor gekozen om ’s avonds haar talkshow te blijven presenteren, afwisselend met Jeroen Pauw.

Speerpunt

De NPO heeft diversiteit als speerpunt gekozen: meer vrouwen en meer kleur op de radio- en tv-zenders. Ik vind het eerlijk gezegd te kort door de bocht om te zeggen dat vrouwen achtergesteld zijn in de media. Ik denk dat dat niet het geval is. Ik zit niet dagelijks met een notitieblokje te turven bij de radio en het tv-toestel, maar er zijn avonden dat alleen maar vrouwelijke presentatoren te zien zijn. Kijk ter illustratie alleen eens naar MAX, wat een vrouwelijk talent krijgt bij ons een kans in de radio- en tv-programma’s: Erica Terpstra, Dionne Stax, Olga Commandeur, Pauline Spiering, Sandra Ysbrandy, Mieke van der Weij, Astrid de Jong, Elles de Bruin, Martine van Os, Carrie ten Napel, Janny van der Heijden, Jeanine Janssen, Manuela Kemp, Mascha de Rooij, Margreet Reijntjes en last maar zeker niet least Tineke de Nooy!

Kwaliteit

Ik vind niet dat presentatoren per se een één op één afspiegeling van de Nederlandse samenleving moeten zijn. Presentatiekwaliteit, passend bij het programma, moet het belangrijkste selectiecriterium blijven. Niet het geslacht. Ik gun het Margriet van der Linden van harte, maar van mij had de vervanger van Matthijs van Nieuwkerk dus net zo goed een man mogen zijn.

Geef een reactie