thuiswerken

Ted van Essen: ‘thuiswerken heeft ook voordelen’

Op de dag dat ik 65 werd verhuisde de huisartspraktijk vanuit mijn woonhuis naar een gezondheidscentrum. Je zou kunnen zeggen dat het thuiswerken voor mij 40 jaar had geduurd, maar dat is onzin. Mijn voorganger werkte nog als solist, samen met 1 doktersassistente, terwijl onze praktijk uiteindelijk 3 huisartsen, een huisarts in opleiding, een praktijkverpleegkundige en 3 doktersassistentes telde. En zelf werkte ik deels buitenshuis als onderzoeker en bestuurder. Niet te vergelijken met het thuiswerken in deze coronatijd.

Tijd voor MAX

Dat thuiswerken betekende voor velen toch heel wat anders. Ik ken mensen die een jaar geleden een nieuwe baan kregen en nog nooit op hun werk geweest zijn. Ik had nog het geluk dat ik 1 keer in de week naar Tijd voor MAX ging, maar ook dat uitje was door de strenge Hilversumse coronaregels beperkt. Geen publiek in de studio, geen nazit met de redactie en de andere gasten, maar zo snel mogelijk na de uitzending weer de deur uit.

Zoomen

Natuurlijk waren er de online vergaderingen. Zoom, Teams, Meet, Webex: steeds weer die gezichten op het beeldscherm en de opmerkingen als ‘je staat nog op mute’. Fijn om de deur te kunnen openen voor de pakketbezorger, maar lastig als de hond aanslaat. Ook de conferenties in de vorm van webinars deden hun intrede. Het vormt een besparing in reistijd, maar je weet nooit of de deelnemers hun camera hebben uitgezet om lekker in de tuin te gaan zitten.

Vaccinatiecentrum

Deze week komt er dan een einde aan het jaar van verplicht thuiswerken. Sinds ik als vaccinatiearts werk, merk ik hoe leuk het is om die fysieke contacten weer te hebben. Op de priklocaties werken veel parttimers, als prikker, optrekker, omloop, vaccinatiearts, triagist, EHBO-er, beveiliger, verkeersregelaar, administrator of coördinator. Elke dag weer een andere groep mensen en veel nieuwe gezichten. Steeds even een kort contact op de werkvloer, bij de koffie of de lunch. Dat helpt enorm om samen een gastvrije sfeer creëren, waarin de geprikten zich plezierig voelen. En dus minder stress ervaren.

Hybride werken

Dat thuiswerken had toch ook voordelen. Elke dag in de file staan om op je werk te komen, dat wil niemand meer. Even geconcentreerd werken en niet afgeleid worden is thuis makkelijker te regelen dan in een kantoortuin. Het zou mooi zijn als we voortaan het thuiswerken kunnen afwisselen met fysieke werkcontacten. Heeft die coronacrisis toch nog wat goeds voortgebracht.

Geef een reactie