Nationale griepprikdag

Ted van Essen: ‘Een dure hobby’

Vorige week was het Nationale Griepprikdag. De Nederlandse Influenza Stichting organiseert dat elk jaar en als voorzitter ben ik daar natuurlijk bij. Staatssecretaris van Volksgezondheid Maarten van Ooijen startte de dag al vroeg met een bezoek aan een gezondheidscentrum in Utrecht. Hij keek toe hoe de 1e patiënt de griepprik kreeg en beantwoordde live op radio en tv vragen van journalisten.

Combineren griepprik en vaccinatie

’s Middags was er een symposium op het ministerie van VWS. Een zestal experts gaven inzicht in de wetenschappelijke stand van zaken over de griepprik. Daar ging het onder meer over het combineren van de griepprik met de coronavaccinatie. Dat kan prima, maar wordt dit jaar nog niet gedaan in Nederland. Het zou goed zijn als dat volgend jaar wel kan.

Misinformatie en desinformatie

Een van de sprekers ging in op de verspreiding van misinformatie over vaccinatie. Dat gebeurt overal ter wereld en Nederland is daar niet vrij van. Het is van belang om die misinformatie te corrigeren, liefst op dezelfde media die het verspreiden. De Influenzastichting doet dat op de website www.beterzondergriep.nl en via de bijbehorende Facebookpagina.

Misinformatie is foute informatie die is te corrigeren door het geven van de feiten. Desinformatie is opzettelijke valse informatie verspreiden voor eigen gewin. Veel van de antivax-sites hebben zo’n verdienmodel. Je kunt er van alles kopen om de beweerde slechte werking van vaccins teniet te doen.

Tribunalen

Hoe herken je die foute informatie? Vooral doordat de aanvallen zijn gericht op personen, niet op de feiten. Ik heb daar zelf ook mee te maken. Als ik iets over de griepprik op mijn Facebookpagina of op Twitter zet zijn de scheldpartijen niet van de lucht. Meestal van anonieme bronnen en vaak vanuit accounts die nog maar kort bestaan. Vaak is dat een teken dat die berichten uit een trollenfabriekje komen, waar dat soort berichten bijna industrieel worden geproduceerd.

Op die social media wordt mij soms een tribunaal voorspeld en de guillotine toegewenst. Die berichten meld ik altijd en dan worden de opstellers vaak verwijderd. Ik heb overigens niet de illusie dat de personen daarachter daar last van hebben, want die verschijnen gewoon weer onder een andere fake-naam.

Uit idealisme, niet voor geld

Altijd is daar weer de suggestie dat ik grof aan zou verdienen aan vaccinpromotie. Dan halen ze die foto erbij, waarop ik mij opstroop om de coronavaccinatie te krijgen, met de tekst erbij ‘weer 20K gevangen?’. Kennelijk kunnen die reageerders zich niet voorstellen dat je ook uit idealisme kan handelen. Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten.

De Influenzastichting is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dan mogen bestuurders niet betaald worden en dat gebeurt dus ook niet. Zoals ik vaak zeg: griep is mijn hobby. Maar eigenlijk wel een dure hobby.

Geef een reactie

Reactie

    madeliev says:

    Dokter van Essen, mag ik u bedanken voor uw – door mij zeer gewaardeerde – bijdragen die u de afgelopen jaren bij Max heb gegeven ten aanzien van de corona pandemie. Ik kan verder wel een heel verhaal gaan ophangen, omdat ik zo lang ziek was van corona, maar dat doe ik niet.
    Bedankt voor uw inzet!