diademen

Paul Rem: Diademen

Vergelijken wij ons koninklijk huis met dat van de Scandinavische landen, dan pakt Nederland wat matig uit als het gaat om vorstelijke glans en glitter. Een doop, huwelijksfeest, beëdiging, prijsuitreiking, officieel diner of receptie: het Deense en het Zweedse hof lijkt alles aan te grijpen om ceremonieel op z’n rijkst voor de dag te komen. De mannen in gala-uniform of rok, versierd met de hoogste onderscheidingen en eretekens. Maar de vrouwen spannen letterlijk de kroon door opvallende creaties, met veel sleep, mouw en decolleté, maar vooral met familiejuwelen! Overdaad wordt niet geschuwd. In tegendeel, de koninginnen en prinsessen halen alles uit de kast er zo koninklijk mogelijk uit te zien.

Wel, of geen diadeem?

Het Nederlandse hof is wat dat betreft terughoudender. Als de Oranjes naar Denemarken of Zweden gaan om een officiële familiebijeenkomst op te luisteren, gaan natuurlijk enkele cassettes met juwelen mee in de bagage. Maar koningin Máxima en de prinsessen Beatrix, Margriet en Laurentien dragen normaal gesproken alleen een diadeem bij een officieel banket tijdens een staatsbezoek of tijdens het maken van een staatsieportret. Een diadeem completeert ook altijd het bruidstoilet. Maar ook dat is geen wet van Meden en Perzen. De met diamanten bezette haarband waarmee de bruidssluier van prinses Juliana op het haar werd vastgezet was bijna niet te zien. En tijdens haar inhuldiging tot koningin droeg Juliana niet eens een diadeem, maar een met edelstenen bezet haarkapje. Tijdens Prinsjesdag, hèt royal event bij uitstek, dragen de vorstinnen een hoed, en helaas…geen diadeem.

Galadiner

Maar gelukkig is er een gala waarbij ook de vrouwelijke Oranjes stevig uitpakken: het jaarlijkse galadiner in het Paleis op de Dam in Amsterdam voor het Corps Diplomatique, in 2022 op 22 juni. Dit zijn de functionarissen die in ons land hun eigen land vertegenwoordigen, zoals ambassadeurs en consuls. Maar ook officiële afgevaardigden van permanente internationale organisaties, zoals de Verenigde Naties en de Europese Unie, horen daarbij. Deze functionarissen doen al eeuwenlang hun werk achter de schermen, door het onderhouden van contacten in de kring rondom de machthebbers. Ze zijn goed op de hoogte van wat er in de wereld speelt en door overleg met elkaar, met als doel internationale escalaties te voorkomen. De meeste diplomaten zetelen in ons land in Den Haag, onze residentie, het hart van de Nederlandse politiek en de zetel van het Internationaal gerechtshof. En jaarlijks treft het Corps Diplomatique elkaar tijdens het galadiner bij de koning. Dit jaar mag de koning rekenen met zo’n 150 buitenlandse gasten, aangevuld met een honderdtal vertegenwoordigers uit het Nederlandse openbaar bestuur. Zo’n avond gaat dus om verbinden.

Militaire operatie

De ingrediënten van het galadiner zijn altijd hetzelfde, en dat hoort ook zo. De monarchie is een instituut van het bevestigen van de continuïteit. Naast het koninklijk paar zijn ook prinses Beatrix en prinses Margriet en haar echtgenoot aanwezig. Het koninklijk paar verwelkomt haar gasten met een kort, persoonlijk woord. En als dat al geen indruk maakt, dan doet de monumentale Burgerzaal dat wel. In deze enorme ruimte, het hart van het paleis, is een banket aangericht alsof een keizer op bezoek komt. Met dit gala-op-zijn-Hollands hoeft het Oranjehuis zich beslist niet te schamen. De lange tafels zijn gedekt met damast, waarop kostbare verguld bronzen spiegelplateaus staan, die plaats bieden aan grote kandelabers met brandende kaarsen en vazen met bloemen. Als een militaire operatie is alles uren van te voren geplaatst. De borden van het officiële servies staan op precies gelijke afstand van elkaar (de vorstelijke personen met ietsjes meer ruimte), met links en rechts verguld zilveren bestek met gegraveerde wapens. De koning houdt altijd een korte toespraak, waarin hij de gasten welkom heet en een bepaald thema verder belicht.

Schitterende diademen

En dan is het weer voorbij. De leden van het koninklijk huis komen en gaan via de grote deur aan de achterzijde van het Koninklijk Paleis en dat is de enige gelegenheid voor de liefhebber om een glimp op te vangen van de koningin en de prinsessen, getooid met hun mooiste diademen. En of die opvallen in het donker? Het geflits van de camera’s zet de honderden diamanten in een waar spervuur! De monarchie op z’n mooist.

(Foto: ANP)

Geef een reactie