Moodfood

In Amerika kennen ze de uitdrukking moodfood. Daarmee wordt voeding bedoeld die je stemming kan beïnvloeden of je blijer maakt. Op herfstige, stormachtige en een beetje natte, gure dagen zijn dampende warme soepen en lekkere stevige stoofschotels of stamppotten populair. Alleen al de gedachte daaraan doet je een stapje harder naar huis lopen. Het denken over en het vooruitzicht van lekkere warme gerechten brengen ons direct troost en helpen ons door het gure weer heen.

Maar is het alleen de gedachte eraan of kun je je stemming ook écht beïnvloeden met wat je eet? Jazeker. En niet alleen positief. Het is inmiddels bekend dat door het eten van teveel suiker en slechte vetten (verzadigde vetten en transvetten) je in eerste instantie een blij gevoel krijgt, dat helaas snel gevolgd wordt door een dip. Dat heeft te maken met de bloedsuikerpiek in je bloed. Zodra die piek wegebt, krijgen we de onvermijdelijke dip. En dat effect is het grootst wanneer we moe zijn of ons gestrest voelen.

Goede vetten daarentegen zorgen voor een stabiel bloedsuiker én een wat langer vol gevoel, waardoor overigens ook het gevaar van snacken (en dus dipjes) minder aanwezig is. Daarom is het eten van zalm en andere vette vis, avocado en noten zo goed. Ze bevatten allemaal vetten die niet alleen goed zijn voor ons lichaam maar, zo blijkt, ook voor onze geest.

Dus je kunt jezelf blij eten, ook in de sombere herfst. Want de natuur heeft voor meer dan voldoende voedingsmiddelen gezorgd om ons ook in dit jaargetijde te helpen. Kiezen voor veel verschillende kleuren groente en fruit is niet alleen lekker maar ook verstandig. Rode en groene appels, peren, druiven, bessen, van rode kool tot boerenkool en bloemkool, maar ook paprika’s. Ze zitten allemaal boordevol antioxidanten en helpen bij het gezond houden van alle cellen in ons lijf en dus ook in onze hersenen. Ze zorgen voor een fit en blij gevoel.

Van chocolade weten we allemaal dat we daar snel blij van worden, zolang we maar niet te zoete chocolade eten of met weinig cacao, want anders krijgen we alsnog een dip. Zalm noemde ik al als happy food, maar ook haring en sardientjes zorgen voor een goede stemming. De beste noten zijn amandelen, walnoten en pecannoten. Rode peper is een aanrader, net als eieren, sojabonen en peulvruchten. En tenslotte banaan, die zorgt direct voor een enorme oppepper. Geloof me, met een banaan gedoopt in pure chocolade kom ik zelfs de somberste gure herfstdag stralend door!

Geef een reactie