Meer dood dan levend

Als je leven definieert als jezelf kunnen vermeerderen, dan zijn bacteriën levend en virussen dood. Melk buiten de koelkast wordt zuur. Dat komt omdat de bacteriën, die bij de pasteurisatie niet allemaal dood zijn gegaan, gaan delen op kamertemperatuur. Er komen steeds meer bacteriën, die de voedingsstoffen in de melk gebruiken. Daar komt zuur bij vrij. De melk is niet meer lekker en de eiwitten klonteren samen. De melk gaat schiften.

Dood virus

Een virus kan zichzelf niet delen. Het heeft daarvoor een levende lichaamscel nodig, bijvoorbeeld van het slijmvlies van de luchtwegen. Daar plakt het virus aan vast op een zogenaamde receptor. Vervolgens stort het virus zijn genetische materiaal de cel in. De productieorganen van de cel gaan het DNA (soms RNA) van het virus vermenigvuldigen en wanden voor het virus produceren. Dan barst de lichaamscel en komen al die nieuwe virussen aan de oppervlakte van het slijmvlies waar ze weer andere cellen kunnen binnendringen.

Afweer

Het lichaam registreert die aanval op zijn cellen en breng de afweer in stelling. Dat geeft allerlei ziekteverschijnselen, maar uiteindelijk wint de afweer het meestal van de virussen en herstelt het slijmvlies. Maar voor het zover is kunnen bacteriën door het kapotte slijmvlies zijn binnengedrongen. Het lichaam moet die ook weer te lijf. Als dat gebeurt in de bovenste luchtwegen, in de neus en keel, dan vallen ziekteverschijnselen als snotteren en niezen wel mee. Als het diep in de longen plaatsvindt, heet het een longontsteking en wordt je kortademig en veel zieker.

Het nieuwe coronavirus

De ellende met het nieuwe coronavirus is, dat de receptoren waar het virus aanhaakt, diep in de luchtwegen zitten. Daarom worden mensen daar zieker van dat van een gewone verkoudheid, die in de neus en keel blijft. De komende weken zal duidelijk worden bij hoeveel besmette mensen die ernstige verschijnselen optreden. De Chinese dokters houden goed bij wie er in het ziekenhuis terecht komen, maar we weten nu nog niet hoeveel mensen thuis ziek zijn of misschien nauwelijks klachten hebben.

Antivirale medicijnen

Voor het influenzavirus, de gewone seizoensgriep, bestaat een medicijn (oseltamivir) dat ervoor zorgt dat nieuw geproduceerd virus de cel niet uit kan. Je moet dat de eerste ziektedag of hoogstens op de tweede dag innemen, want daarna is het slijmvlies al te veel beschadigd. Daarmee kun je de ziekteduur met hoogstens een dag of 2 beperken. Voor het nieuwe coronavirus is nog lang geen medicijn beschikbaar, maar het zou mij niet verbazen als je dat ook tijdig moet innemen. Misschien dat een vaccin, dat de besmetting voorkomt, sneller ontwikkeld kan worden. Tegen andere coronavirussen bestaan al vaccins. Hopelijk kunnen die snel aan het nieuwe coronavirus aangepast worden, maar het is onduidelijk hoe goed zo’n vaccin zal kunnen werken.

Een coronaprik?

Als zo’n coronavaccin een werkzaamheid zou hebben van 50 procent, zou u dat dan willen nemen? Ik wel, want de angst voor dit virus zit er al goed in. Gek genoeg denken mensen in Nederland daar anders over als het over de griepprik gaat. Die werkt bij risicogroepen ook ongeveer bij de helft en de griep komt in Nederland alleen al elk jaar bij honderdduizenden mensen voor en leidt tot duizenden doden. Dat vinden we in Nederland gewoon, misschien omdat het meestal ouderen betreft. Daar zijn we kennelijk niet zo bang voor. De mens lijdt misschien het meest door het lijden dat hij vreest.

Geef een reactie

Reacties (4)

 1. Baggerman says:

  Dat het coronavirus rondwaard met dood en verderf komt omdat de hygiëne op de vis en vlees markt in de stad waar het virus op dook verre van goed verzorgd was, had men daar beter op alles gelet dan was het coronavirus nooit uitgebroken. Ik vind dat de griepprik en als het anti corona virus ook zo bestreden kan worden ben ik daar wel voorstander van.

 2. oosterwijck says:

  Elk jaar verschijnen nieuwe virussen, waar elke keer nieuwe antistoffen voor moeten worden geproduceerd. Ik vind het wél verdacht dat er zoveel nieuwe virussen op de markt komen. Die bovendien steeds dodelijker worden. Bij mij rijst de vraag: worden die nieuwe virussen niet aangemaakt in laboratoria om de mensheid uit te dunnen. Er is immers sprake van een mensenplaag. Er moet immers de helft van het aantal mensen op aarde verdwijnen om deze leefbaar te houden. De ongebreidelde voorplantingsdrift van de mens is er de oorzaak van dat andere diersoorten onvoldoende leefruimte hebben en uitsterven. Ook komt de voedselproductie in het nauw. Er moet steeds meer bos en natuurgebied opgeofferd worden om voldoende voedsel te produceren voor deze mensenplaag. En bovendien vervuilen al die mensen de planeet met hun afval. Er zijn al pogingen ondernomen voor uitdunning in Afrika en nu weer in China, juist landen waar de mensenplaag het meest schadelijk is. Hierna zal India wel aan de beurt komen.

  1. Gerard1949 says:

   Toen voornamelijk Homosexuelen kwamen te lijden aan een ziekte, werd ook al gezegd, dat de USA het virus in de wereld heeft gebracht.
   In laberotoria worden virussen gekweekt, en getest op apen.
   In de T weede Wereldoorlog waren de Nazi’s ook bezig met het testen van virussen, in de consentratiekampen, zoals Mengele.
   De USA heeft deze resultaten gebruikt voor de biologische oorlogvoering..
   In Engeland is nog steeds een eiland verboden gebied.
   Hier deed de geheime dienst testen om de vee industrie in Duitsland te besmetten met bommen

 3. Gerard1949 says:

  Gaat de economie weer boven de gezondheid?
  Er staan diverse evedementen, waar veel bezoekers uit heel de wereld op de kalender.
  Het Songfestival en de Grand Prix in Zandvoort.
  Zal men het aandurven deze te cancelen?
  In Japan is Disney voor twee weken gesloten.
  We hebben ook nog Disney in Parijs.