Josine Droogenijk: ‘De bijen krijgen hulp van het hof’

Met Máxima gaat het gelukkig goed, maar wist u dat er in ons land heel wat koninginnen zijn die moeten vrezen voor hun toekomst? Die van de bijen wel te verstaan. Door pesticiden en veranderende natuuromstandigheden staat de bijenpopulatie in Europa al jaren onder druk. Aan het hof proberen ze daar nu verandering in te brengen.

Wat geef je iemand die alles al heeft? In april 2014 weet het televisieprogramma Vroege Vogels daar wel raad mee. Koning Willem-Alexander krijgt vlak voor zijn verjaardag een prachtige bijenkast cadeau.

Bijenkasten als cadeau

Het geschenk valt blijkbaar goed in de smaak, want in de Prinsessentuin van Paleis Nooreinde én in de achtertuin van prinses Beatrix worden er ook bijenvolken ondergebracht. Het betreft de zogeheten Buckfast-bij, een zachtaardig Nederlands bijenras dat wordt geteeld door Stichting Buckfast Marken. De bijen steken en zwermen nauwelijks en verzamelen relatief veel nectar. Voor een pot honing vliegt één bij zo’n 60.000 uur.

Troonswisseling

Een jaar na de feestelijke overhandiging laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten dat er op De Horsten een heuse troonswisseling heeft plaatsgevonden. De oude bijenkoningin is met pensioen gegaan en haar dochter heeft haar opgevolgd. Ook wordt er verklapt dat de bijenzwerm inmiddels flink is uitgedijd. Van 7000 naar maar liefst 40.000. Dat zal vast heel wat honing opleveren!

90 kilo

Aan het Zweedse hof is er ook altijd wel wat van de zoete vloeistof op voorraad. Prinses Victoria en prins Daniël kregen op hun trouwdag in juni 2010 maar liefst 4 kasten met bijen cadeau. Die hoeven ze niet zelf te onderhouden, want dat doet hof-imker Lotta Fabricius Kristiansen wel. Het prinselijk echtpaar brengt wel regelmatig een bezoekje aan hun bijen en ook prinses Estelle en prins Oscar weten inmiddels hoe de uitrusting van een imker voelt.

De opbrengst, per jaar toch wel zo’n 90 kilo, wordt verkocht op de binnenplaats van het paleis. Wat er na aftrek van de kosten overblijft, gaat naar de stichting van het prinselijk paar en daarmee ook naar de Zweedse jeugd.

Bijen zijn essentieel

Het duurt nog even, maar op 20 mei is het Internationale Bijendag. Dit jaar werden we getrakteerd op kiekjes van Catherine, de prinses van Wales, in een imkeruitrusting. “”Bijen zijn een vitaal onderdeel van ons ecosysteem en vandaag is een geweldige kans om mensen bewust te maken van de essentiële rol die bijen en andere bestuivers spelen bij het gezond houden van mensen en de planeet.” schreef ze erbij.

Charles en Camilla weten ook maar al te goed hoe het gezoem van bijen klinkt. Buckingham Palace heeft 4 eigen bijenkasten en Clarence House, het woonhuis van het koningspaar, heeft er 2. Per jaar levert dat zo’n 300 potten honing op. Gelukkig weet de royal kitchen raad wel mee. Gasten die langskomen op het paleis krijgen regelmatig Madeleines met honing voorgeschoteld en de chocoladetruffels zijn er gevuld met slagroom én honing.

Koningin Camilla krijgt uitleg over bijen

Koningin Camilla krijgt uitleg over bijen

Aan het Britse hof is er overigens sprake van een hele bijzondere traditie als het gaat om bijen. Toen koningin Elizabeth op 8 september overleed, moest de hofimker op fluisterende toon het verdrietige nieuws aan ‘zijn’ bijenvolken vertellen. “De bazin is dood, maar ga niet weg. De nieuwe meester zal een goede meester zijn.” Na het opzeggen van een kort gebed werden de bijenkassen vervolgens stuk voor stuk voorzien worden van een zwart rouwlint.

Ter afsluiting nog een weetje voor de kenners: aan het Britse hof vliegt de Europese Donkere-bij rond.

Journaliste Josine Droogendijk schrijft blogs, vlogs en columns over het koninklijk huis en ze schuift regelmatig aan bij Tijd voor MAX. Ze volgt de royals in binnen- en buitenland op de voet. Lees hier al haar columns. 

(Foto: ANP)

Geef een reactie