Koningin Máxima in Colombia over inclusieve financiering

Josine Droogendijk: ‘Koningin Máxima is pleitbezorger voor inclusieve financiering, maar hoe lang nog?’

Toen Willem-Alexander in 2001 op zijn knieën ging voor Máxima, beloofde hij haar dat ze als de-vrouw-van haar talenten zou kunnen ontplooien. Het was haar voorwaarde voor een ‘ja’ en ik kan me zo voorstellen dat de prins het zelf ook erg wenselijk vond. In zijn jeugd zag hij zijn vader lijden aan een depressie, mede veroorzaakt door het beteugelen van zijn dromen en ambities. Toen Máxima in 2009 de vraag kreeg of ze zich namens de VN wilde inzetten voor inclusieve financiering, zei ze dan ook volmondig ja. Voor het ‘salaris’ van 1 dollar per jaar vliegt ze de hele wereld over om bankrekeningen, beleggingen en (zorg)verzekeringen toegankelijk te maken voor iedereen.

Inclusieve financiering is niet overal vanzelfsprekend

In Nederland is financiële inclusie gelukkig een vanzelfsprekendheid, maar in het buitenland staan de zaken er soms heel anders voor. Kleine ondernemingen, mensen die in afgelegen gebieden wonen en vrouwen moeten hun spaargeld meer dan eens bewaren in een ouwe sok. Doordat ze geen (zorg)verzekering kunnen regelen, is hun financiële gezondheid erg kwetsbaar. Door met presidenten, bankdirecteuren en verzekeringsmaatschappijen te praten over het onderwerp, probeert Máxima de (financiële) wereld eerlijker te maken en de armoede te laten verdwijnen.

Máxima in Colombia om te praten over financiële inclusiviteit 2 tot 3 bezoeken per jaar

Zoals gezegd moet ze daarvoor wel op reis. Een telefoontje is nu eenmaal niet zo effectief als een gesprek onder 4 ogen. Ik heb alle VN-reizen vanaf de inhuldiging tot nu bij elkaar opgeteld en dan kom ik op 25. Zo’n 2, 3 landen per jaar komen dus aan bod. Deze week was ze 4 dagen in Colombia en in 2014 bezocht ze het land ook al. Dat de koninklijke vinger aan de pols helpt, blijkt uit de stijgende cijfers van inclusieve financiering. In 2011 had 39 procent van de Colombianen toegang tot financiële diensten, nu is dat volgens de Global Findex Wereldbank zo’n 60 procent.

Kritiek

Omdat er vooral in de ontwikkelingslanden werk aan de winkel is, ontmoet Máxima heel uiteenlopende personen en partijen. Daar komt weleens kritiek op, net als op de inhoud van haar werk. Nu steeds meer landen vooruitgang boeken, gaat Máxima’s boodschap steeds vaker over het digitale aspect van financiële inclusie. Een onderwerp dat schuurt tegen digitaal geld en digitale identiteitsbewijzen. Velen zien daar niets kwaad in, velen ook wel. De kritiek op Máxima’s ‘bijbaan’ is daardoor meer onder druk komen te staan.

‘Twijfel of ze dit werk moet voortzetten’

In een interview met het Algemeen Dagblad, dat 29 februari online kwam, laat de koningin weten dat ze zelf ook twijfelt over het voortzetten van het VN-mandaat. Maar dan om een andere reden. Koningin Máxima: “Toen ik met dit werk begon had zo’n 40 procent van de wereldbevolking toegang tot financiële diensten, in 2021 bleek uit onafhankelijke data dat het percentage op 76 procent ligt. En dit jaar verwacht ik dat 80 procent van de mensen kan betalen, sparen, lenen en een verzekering kan afsluiten. (…) Het is de vraag wat mijn toegevoegde waarde is, daar ben ik over aan het nadenken. Ook nu er veel organisaties zijn die dit werk kunnen voortzetten. En er andere zaken zijn die misschien meer mijn aandacht nodig hebben.’’

Koninklijke twijfel

Reken maar dat als er een koninklijke twijfel wordt uitgesproken, dat daar achter de schermen al lang en breed over is nagedacht. Welke carrièremove de koningin gaat maken, is nog even afwachten. Ik hoop dat het iets in eigen land is. Gezien de populariteitscijfers van de monarchie zou dat geen kwaad kunnen…

Journaliste Josine Droogendijk schrijft blogs, vlogs en columns over koninklijke mode en ze schuift regelmatig aan bij Tijd voor MAX. Ze volgt de royals in binnen- en buitenland op de voet. Over de kledingstijl van koningin Máxima raakt Josine niet uitgesproken. Lees hier al haar columns. 

(Foto’s: ANP)

Geef een reactie

Reacties (3)

    Ghiulnar says:

    In uw artikel lees ik dat ze voor $1 per jaar salaris vliegt ze hele wereld (krijgt ze genoeg van ons). Maar er wordt nergens gemeld hoe groot de jaarlijkse contributie is van Nederland om de functie te mogen houden en wat nog meer kosten zijn gemaakt tijdens deze reizen met zo veel veiligheidspersoneel en nog haar eigen bedienden. Dat AD de krant van koninklijke familie is het is al lang bekend, maar ik hoop dat Max geen PR machine zal worden.

      A.Arndts says:

      Ja de krant deugd zo wie zo niet. Als Maxima iets goed wil doen, dan moet ze in de rekenkamer gaan zitten in ons land , Waar die prutsers zitten. Zij weet het toch allemaal zo goed????? . Bemoei je met Nederland Maxima . Helaas staat ze graag in de schijnwerpers en de rest is maar bijzaak.

    Annemiek says:

    Heel acceptabel dat zij zinvolle tijdsbestedingen heeft. Echter een VN-mandaat? Namens wie sprak zij in Davos, waar zij de digitale identietijd bepleitte, waardoor het o.a. ook duidelijker zou zijn wie wel of niet gevaccineerd zijn? Hoe durft ze?