Kerst bij de royals

Josine Droogendijk: Kerst bij de royals

Aan het hof laten ze de Kerst niet onopgemerkt voorbij gaan. Kerstbomen worden opgetuigd, meergangendiners uitgeserveerd en als het even kan bezoeken de royals ook nog wel een kerkdienst. Helaas krijgen we daar doorgaans weinig van te zien, want privé is nu eenmaal privé. Toch proberen de meeste monarchieën het feest van licht wel een beetje samen te vieren.

Het is geen wet van Meden en Perzen. Toch zie je zelden een kerstboom twinkelen voor de Sint vertrokken is. ‘Eerst het een, dan het ander’ lijkt het praktische motto van ons kikkerlandje te zijn. Bij de Oranjes denken ze daar gelukkig heel anders over. Zodra de avonden in november donker en koud worden, wordt er gelijk een hijskraan geregeld om de grote dennenboom (13 meter) over het hek van Paleis Noordeinde te hijsen. En daar blijft het niet bij, want ook in de woonkamer van het koninklijk gezin wordt het met lichtjes, franjes en cadeautjes gezellig gemaakt. Zoals onderstaand kiekje wel laat zien heeft hun boom geen ballen, maar zilverkleurige slingers. Net als bij Paleis Soestdijk in de jaren 50.

Met Kerst echt vrij

Prinses Amalia en koningin MáximaIn functie laten de koning en koningin de feestdagen evenmin onopgemerkt voorbij gaan. Máxima woont ieder jaar een kerstgala voor kinderen bij en een familiefoto is inmiddels ook vaste prik. Over de kersttoespraak, die op Eerste Kerstdag wordt uitgezonden, heb ik het dan nog niet eens gehad. Maar eerlijk is eerlijk: dat vindt allemaal (ruim) voor de feestdagen plaats. Met Kerst zijn de Oranjes écht vrij.

Britse royals in Sandringham

Britse Royals op SandringhamDaarmee verschillen ze van de Britten. Door corona loopt het dit jaar allemaal wat anders, maar normaal gesproken gaat The Firm wandelend naar een kerkdienst in Sandringham, een klein dorpje bij Sandringham House. Van dranghekken is geen sprake, van een vrolijke stemming wel, dus áls je met Kate op de foto wilt  is dit hét moment.

Paleisconcert Belgische royals

Of het koninklijk gezin van België op 25 december ook in de kerkbanken zit, is niet bekend. De feestdagen brengen ze achter de schermen door. Wel organiseren Philip en Mathilde in de week voor Kerst een fantastisch paleisconcert met grote dennenbomen, glanzende kroonluchters en een kerststal op ware grootte. Door het decor heeft het concert wel wat weg van een Disneysprookje, zeker als de koningskinderen  hun eigen muziekinstrumenten erbij pakken.

Omdat de laatste dagen van het jaar de eenzaamheid heel aanwezig kan zijn, hebben de Belgen ook de gewoonte om ieder jaar een kerstbezoek te brengen aan een bejaardentehuis of iets in die trant. Eerlijk gezegd vind ik dit de mooiste traditie van deze tijd.

Zweedse koekjes

Zweedse koninklijke familieIn Noorwegen en Zweden kiezen ze liever voor gezellige familiekiekjes. Bij prinses Victoria worden er zelfs koekjes gebakken en kerstbomen versierd om het volk iets te laten zien van hoe het prinselijk gezin de feestdagen doorbrengt.

Zorgeloze Kerst in Monaco?

Waar ik nu alleen nog op hoop is een vrolijke gezinsfoto uit Monaco. Vorig jaar werd er een vrijgegeven van Albert op felrode crocs en een zichtbaar ongelukkige Charlène. 2021 werd qua gezondheid ook een heel pittig jaar voor de prinses, die meermaals geopereerd moest worden in Zuid-Afrika. Wat zou het fijn zijn als zij dit jaar met Kerst gezellig en zorgeloos kan dineren met haar gezin. Het is haar meer dan ooit gegund.

Op 30 december 2021 is Josine Droogendijk te horen in het MAX-radioprogramma De MAX!. Samen met dj’s Henkjan Smits en Manuëla Kemp neemt zij een aantal koninklijke momenten uit 2021 door en kijkt zij vooruit op 2022. 

(Foto’s: RVD, ANP, beeldbank Zweedse hof)

Geef een reactie