Het weer op Curaçao is stormachtig tijdens het bezoek van koningin Beatrix.

Josine Droogendijk: ‘het weer trekt zich niets aan van (koninklijke) plannen’

Het weer trekt zich niets aan van onze plannen, zelfs niet als het koninklijke plannen zijn. Ook de royals moeten dus gewoon door weer en wind aan het werk. Dat verloopt niet altijd even vlekkeloos.

Hoofdrol voor het weer bij treekbezoek Waddeneilanden

Een kiekje bij de Brandaris, een wandeling langs zee: het tweedaagse streekbezoek aan de Waddeneilanden (9-10 mei 2023) beloofde veel goeds. In mijn koffer had ik begin mei alvast wat zomerjurken en zonnebrillen gedaan, maar toen de weersverwachtingen bekend werden, kon ik ze er met hetzelfde tempo weer uit halen. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat zou het gaan plenzen. En helaas, dat deed het ook. Binnen een mum van tijd waren de broekspijpen van de koning doorweekt en Máxima’s krullen uitgezakt. En het kiekje bij de Brandaris? Vanwege een zee van paraplu’s viel die ook in het water.

Het weer is regenachtig op Texel.

In de regen op Texel. Foto: ANP

Om van het ene naar het andere eiland te komen, was er voor het koningspaar een helikopter geregeld. Dat er op beide dagen wat regen tegen de ramen tikte was alleen maar gezellig. Vliegen in een storm is natuurlijk een ander verhaal, dus daarom werd er voor de zekerheid ook een NO FLY-programma samengesteld. Zoals de naam al wel verklapt, hoefde er bij dit een programma niet gevlogen hoefde te worden. Ameland en Vlieland zouden in dat geval niet aan bod komen.

Een doorweekte loper

Gelukkig kon het NO FLY-programma ongebruikt de papiershredder in, maar het bedachte alternatief laat wel zien dat men ten paleize maar al te goed beseft dat weersomstandigheden altijd roet in het eten kunnen gooien. Dat doet me ook denken aan 22 mei 2004. De trouwdag van Felipe en Letizia kwam als geroepen, want Spanje was 2 maanden eerder getroffen door bomaanslagen in 4 forensentreinen. Na een periode van rouw snakte het land nu naar hoop, liefde en punitiviteit. Helaas hield het weer hier geen rekening mee. Net voordat de bruid bij de kathedraal moest arriveren, begon het te hozen. De rode loper was binnen een mum van tijd doorweekt. Zó doorweekt, dat het water eruit spoot toen de vervangende Rolls-Royce -met de bruid erin- eroverheen reed.

Trouwdag Felipe en Letizia van Spanje.

Trouwdag Felipe en Letizia van Spanje. Foto: ANP

Herdenking slavernijverleden

Bij de herdenking van het slavernijverleden van ons land, op 1 juli jongsleden, kwam de regen ook met bakken uit de hemel. Dat deed wel wat met de sfeer en uitstraling, want als televisiekijker zat je tegen een zee van paraplu’s en poncho’s aan te kijken. Gelukkig had de koning zijn toespraak in een leren map met plastic hoesjes meegenomen, want anders had hij net als de spreekster voor hem moeten worstelen met doorweekte papieren.

Het weer is regenachtig. Koning Willem-Alexandere bij Nationale Herdenking Slavernijverleden.

Koning Willem-Alexander bij Nationale Herdenking Slavernijverleden. Foto: ANP

Kletsnatte koningin op Curaçao

Dat regen en wind ook in je voordeel kunnen werken, leerde koningin Beatrix op 17 november 1999. Terwijl orkaan Lenny de Nederlandse Antillen teisterde met hoge golven, besloot de vorstin de schade op Curaçao met eigen ogen te bekijken. Haar groene hoed liet ze heel slim bij haar kamenier achter, maar met opspattend water had de vorstin geen rekening gehouden. In één seconde transformeerde haar koninklijke kapsel in een coupe windhoos. Haar kleding raakte eveneens doorweekt. Dat beeld, van een kletsnatte koningin die tóch met haar bezoek doorging, leverde haar zoveel goodwill op, dat ze nog steeds erg geliefd is op het eiland.

Kletsnatte koningin Beatrix op Curaçao.

Kletsnatte koningin Beatrix op Curaçao. Foto: ANP

Doorzichtige paraplu

Een verwilderd kapsel biedt natuurlijk geen populariteitsgarantie, dus aan het hof houden ze de buienradar nauwlettend in de gaten. Gaat het plenzen, dan gaat er -vanwege de zichtbaarheid- een doorzichtige paraplu mee. Bij koningin Elizabeth werden die voor een extra koninklijk effect ook nog afgezet met een lintje stof in de kleur van haar kleding.

Koningin Elizabeth met een doorzichtige paraplu.

Koningin Elizabeth met een doorzichtige paraplu. Foto: ANP

Trucje paraat bij slecht weer

Blijft het droog, maar wordt het heel koud, dan heeft Máxima nog wel een trucje paraat. In de zakken van haar mantels worden dan verwarmde pittenzakjes gestopt. En zo blijkt maar weer: een slimme majesteit is op het weer voorbereid.

Journaliste Josine Droogendijk schrijft blogs, vlogs en columns over het koninklijk huis en ze schuift regelmatig aan bij Tijd voor MAX. Ze volgt de royals in binnen- en buitenland op de voet. Lees hier al haar columns. 

(Foto’s: ANP)

Geef een reactie