prinses victoria

Josine Droogendijk: de uitdagingen van prinses Victoria

Als royal ontmoet je dagelijks nieuwe mensen. Bij een werkbezoek zijn dat er al snel een stuk of 20, bij een staatsbezoek kun je daar gerust een nulletje achter zetten. Dat kan heel leuk zijn, maar prinses Victoria van Zweden heeft er naar eigen zeggen moeite mee.

Warme band

Nu de Oranjes vakantie vieren en zich voorbereiden op een nieuw werkseizoen, worden de plannen voor het komend najaar ook langzaamaan bekendgemaakt. Eerder in juli liet de Rijksvoorlichtingsdienst bijvoorbeeld weten dat de koning en koningin van 11 tot 13 oktober een staatsbezoek zullen brengen aan Zweden. Ongetwijfeld zal het een vriendschappelijk weerzien worden, want de band tussen de Oranjes en de Bernadottes is hecht. Zo is koning Willem-Alexander peetvader van prinses Estelle en prinses Victoria is op haar beurt weer peetmoeder van prinses Amalia.

Gezichten herkennen

Dikke mik dus, maar toch is het maar de vraag of de Zweedse kroonprinses haar Nederlandse gasten zal herkennen. De prinses lijdt namelijk aan aangeboren prosopagnosie. Bij deze aandoening is het vermogen om gezichten te herkennen niet of slechts deels ontwikkeld. Vandaar dat het ook wel gezichtsblindheid wordt genoemd. Aan de hand van iemands stem, postuur of kleding zal de prinses dus keer op keer moeten inschatten wie ze tegenover zich heeft. Tegen het Zweedse tijdschrift Foraldrakraft vertelde ze er het volgende over: “Ik vind het heel moeilijk om namen en gezichten te onthouden. Dat is voor mij een groot probleem, aangezien ik natuurlijk heel veel mensen ontmoet. Ik doe heel erg mijn best om namen en gezichten te onthouden, maar ze blijven gewoon niet hangen.”

Koppenkaart

Voor een ieder zal prosopagnosie een vervelende aandoening zijn, maar voor een royal al helemaal. Je ontmoet immers iedere dag nieuwe mensen en veel van hen zullen de ontmoeting voor altijd herinneren en koesteren. Het is dan wel heel vervelend en ongemakkelijk als je bij een volgende ontmoeting niet weet wie je tegenover je hebt. Om die reden maakt de hofhouding bij de voorbereidingen van een officiële verplichting ook altijd een koppenkaart. Hierop staan de portretfoto’s en namen van de mensen die de royal in kwestie zal (kunnen) ontmoeten. Als koningin Máxima uit de auto stapt, zie je de paparassen soms nog in de autostoel naast haar liggen.

Herkennen

Bij Victoria heeft een koppenkaart echter geen nut. Bij prosopagnosie kan het herkennen van gezinsleden of het eigen gezicht zelfs een uitdaging zijn. Volgens diverse media zou de prinses om die reden ook altijd haar bruine lokken vast dragen, maar dat is niet door de prinses bevestigd. Op 11 oktober zal het herkennen van koningin Máxima gelukkig geen heel grote uitdaging zijn. Victoria hoeft alleen maar even te kijken wie de grootste hoed en de hoogste hakken draagt. Bij de koning wordt het al lastiger, want in koninklijke kringen dragen de heren vrijwel allemaal een donker pak. Gelukkig kan ze altijd rekenen op haar hofhouding, die de situatie vast zo regelt dat er geen onduidelijkheid zal kunnen ontstaan.

De openheid van prinses Victoria over haar (mentale) gezondheid is overigens niet iets nieuws. Nadat zij in de jaren 90 herstelde van anorexia, sprak ze hier ook openlijk over, met als doel anderen te helpen. Ze noemde de ziekte een voortdenderende trein. “Ik haatte hoe ik eruit zag, wie ik was. Ik, Victoria, bestond niet. Het voelde alsof alles in mijn leven en om me heen door anderen werd bepaald. Het enige wat ik zelf kon bepalen, was wat ik at.”

Hoedje af

Dyslexie levert de prinses eveneens problemen op. Lange tijd dacht Victoria dat ze gewoon dom was, maar nu ze weet waardoor een boek soms lijkt op een letterbrij, kan ze ook gebruik maken van de beschikbare hulp. Al met al heeft de Zweedse troonsopvolger dus heel wat uitdagingen voor haar kiezen gekregen. Ik vind het dapper hoe ze zich erdoor heen slaat en altijd haar best doet om een goede vertegenwoordiger van haar land te zijn. Vroeger zou het gezondheidsnieuws vast onder de pet gehouden zijn, maar ik neem mijn hoedje af voor Victoria’s openheid. Als royal kun je de wereld mooier maken met juwelen en hoeden, maar nog veel mooier door aandacht te vragen voor problemen die je na aan het hart liggen.

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie