Prinses Amalia op sneakers in plaats van hakken

Josine Droogendijk: ‘De koninklijke hakken worden steeds vaker ingeruild voor platte schoenen’

Of blaren nu koninklijk zijn of niet: pijn doen ze altijd. Sinds een jaar of 3 hebben de royale hakken van Hare Majesteit & co gelukkig geduchte concurrentie. De platte schoen duikt steeds vaker op.  

Verwachtingspatroon

Wie mooi wil zijn moet pijn lijden; wie kent het spreekwoord niet? Ten paleize kennen ze hem in ieder geval wel, want loodzware diademen, loeistrakke korsetten en torenhoge hakken vragen veel van de koninginnen en prinsessen. Hoewel ze steevast met een brede lach op de rode loper verschijnen, moeten ze heel wat doorstaan om aan de hoge verwachtingspatronen te voldoen.

De pijnlijke voeten van Letizia

Letizia van Spanje droeg zelfs lange tijd hakken van +10 centimeter, om qua lengte een beetje in de buurt van haar man te komen. Soms maakte ze het zichzelf wel iets makkelijker door pumps met een plateauzool te dragen, maar alsnog kregen haar voeten het flink te verduren. Zo flink, dat ze inmiddels kampt met een blessure aan haar middenvoetsbeentjes. Als de gelegenheid er echt om vraagt, draagt ze nog weleens een naaldhak, maar zeker tijdens de wat minder formele werkbezoeken valt ze tegenwoordig terug op een loafer of bescheiden hak.

Hak-ervaring

In Nederland heeft niemand zoveel hak-ervaring als koningin Máxima. Zelfs als ze incognito een middagje gaat shoppen, trekt ze nog stiletto’s aan. En toch, sinds een jaar of 4, wordt Hare Majesteit ook iets vriendelijker voor haar voeten. Staat er tijdens een staatsbezoek een wandeling op het programma? Dan wordt er snel uit de kofferbak van de hofauto een paar ballerina’s of loafers gehaald.

Wel of geen schoenwissel?

Tijdens het staatsbezoek van Nederland aan België ving ik per toeval een gesprek op tussen 2 hofdames. De Nederlandse vroeg aan de Belgische of koningin Mathilde tijdens het bezoek aan een fregat ook haar pumps zou omwisselen voor platte schoenen. Dat bleek Mathilde niet van plan te zijn, waardoor Máxima een schoenwissel ook achterwege liet.

Wedstrijdje wie-heeft-de-hoogste?

Wie welke hakken draagt, wordt dus zorgvuldig in de gaten gehouden. Zeker bij koninklijke bruiloften of dopen lijkt het wel een wedstrijdje wie-heeft-de-hoogste? Gelukkig doet de nieuwe generatie daar niet aan mee. Zowel Amalia als Elisabeth en Ingrid-Alexandra zijn al meermaals gespot op sneakers. Soms móest dat ook wel, want na dag 1 van het Caribische kennismakingsbezoek (januari 2023) liep Amalia al met pleisters op haar hielen. Een paar meter over de rode loper wilde nog wel lukken, maar naarmate de reis langer duurde, viel ze steeds vaker terug op comfortabel schoeisel.

Maar goed ook, want me dunkt dat de tijd van verplichte hakken inmiddels wel voorbij is. Mede door me too en corona houdt de modewereld eindelijk weer rekening met het comfort van de draagster.

Daad, praat, gewaad

Voor Máxima, die schoenmaat 42/43 heeft, is het wel een hele uitdaging om flatteuze flatjes te vinden. Zeker loafers schreeuwen: kijk mij eens met mijn voeten! De koningin lost dat doorgaans op door ballerina’s in haar eigen huidskleur te dragen. De optische lijn wordt op deze manier zo min mogelijk in stukken geknipt, waardoor je zowel langer als slanker lijkt. Maar sneakers? Die draagt ze alleen als ze tijdens NLdoet met de hogedrukspuit of hooivork in de weer moet. Want een koningin blijft een koningin, en voor het voortbestaan van de monarchie is het nu eenmaal  belangrijk dat er een zekere mate van onderscheid zichtbaar is qua daad, praat en gewaad.

Koninklijke hakken ingeruild voor platte schoenen

Wie ook ‘om’ is, is prinses Beatrix. Tijdens haar regeerperiode kregen we haar slechts zelden met een broek te zien, maar nu ze door lichamelijke ongemakken (lees: drukverband) is overgestapt op platte(re) schoenen, heeft ze een donkere pantalon omarmd als handelsmerk. Groot gelijk. Als iemand dat verdient heeft, dan is zij dat wel!

Journaliste Josine Droogendijk schrijft blogs, vlogs en columns over koninklijke mode en ze schuift regelmatig aan bij Tijd voor MAX. Ze volgt de royals in binnen- en buitenland op de voet. Over de kledingstijl van koningin Máxima raakt Josine niet uitgesproken. Lees hier al haar columns. 

(Foto’s: ANP)

Geef een antwoord